Afbeelding bij artikel
Publicatie groene schoolpleinen
dinsdag 07 september 2021
Body tekst

Publicatie Whitepaper Groene Schoolpleinen

Nederland moet af van alle ‘grijze’ schoolpleinen, deze oproep doen IVN Natuureducatie en Jantje Beton aan het begin van het nieuwe schooljaar. Natuurrijke, groene schoolpleinen zijn niet alleen beter voor de gezondheid, beweging en concentratie; kinderen maken er ook meer vrienden en voelen zich zelfverzekerder. Dit alles valt te lezen in de Whitepaper ‘De waarde van een natuurrijke, gezonde buitenruimte rond scholen’, dat in opdracht van IVN en Jantje Beton is opgesteld door onderzoekers Jolanda Maas en Nicole van den Bogerd van de sectie klinische psychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Naast deze waarde nodigt een avontuurlijk groen schoolplein uit tot fantasiespel en natuurbeleving. Ook kunnen er buitenlessen worden gegeven, zodat de buitenruimte een verlengde wordt van de onderwijsruimte. In het Kwaliteitskader Huisvesting is hier een paragraaf over opgenomen. Een deel onverharde buitenruimte en een goede afwatering dragen tevens bij aan de klimaatadaptatie. Grote plassen op ‘grijze’ schoolpleinen zijn hiermee verleden tijd.  

De verschenen Whitepaper toont een overzicht van wetenschappelijke inzichten die het belang aantonen van de noodzaak om schoolpleinen groener, avontuurlijker en beweegvriendelijker in te richten.

Download de Whitepaper "Groene schoolpleinen"

Onze collega Marco van Zandwijk was gevraagd over slimmere inzet van de buitenruimte bij scholen door te praten bij het radioprogramma Spraakmakers van NPO Radio 1. Het item is hier terug te luisteren.

 

Update Model verordening Onderwijshuisvesting

De maatschappelijke ontwikkeling naar natuurlijke en uitdagende schoolpleinen heeft vorig jaar al geleid tot een aanpassing van de modelteksten over de buitenspeelruimte van de Model verordening Onderwijshuisvesting van de VNG. In deze nieuwe model-teksten is de oppervlakte voor de buitenruimte niet langer gemaximeerd tot 600 m2, zijn er ook voor VO-scholen buitenruimtenormen geïntroduceerd en is de verplichting voor verharding geschrapt. Ook is duidelijker gemaakt dat de genormeerde ruimte ook echt beschikbaar dient te zijn voor het spelen en bewegen.