Clusius College Alkmaar gezond en duurzaam

Als groen-school hecht het Clusius College veel waarde aan een gezonde leer- en werkomgeving en aan duurzaamheid. Een WKO, energiedak, zonnepanelen, geavanceerde ventilatie en energiezuinige verlichting beperken het energieverbruik. Maar we doen veel meer, zegt facilitair coördinator Rob Bekema. "Met een sedum dak, plantenwanden en een waterbron maken we de verbinding naar groen onderwijs en duurzaamheid."

Het gerenoveerde en deels nieuwe schoolgebouw vervangt vier oude gebouwen. Het grote lichte atrium is het hart van het gebouw, met daaromheen de praktijkruimten. De dierenopleidingen hebben een nieuw onderkomen, met instructie- en praktijkruimten en dierenverblijven. Dat gebouw heeft 120 zonnepanelen en er is een bron geslagen. "Wij hebben 12 paarden en allerlei andere dieren. Die drinken best veel water. We hebben ook veel tuinen die beregend moeten worden. Daar gebruiken we geen leidingwater voor, maar water uit onze eigen bron."

Om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden is er voor state-of-the-art-oplossingen gekozen. Ondanks het enorme glasoppervlak is het gebouw uitstekend geïsoleerd. Het overvloedig binnenvallende daglicht wordt aangevuld met energiezuinige verlichting, die alleen brandt als er iemand aanwezig is. Verwarming en koeling gebeurt met warmte-koude-opslag (WKO) in combinatie met een energiedak. Bij het Clusius College ging de onderaannemer die de WKO zou aanleggen failliet. Daardoor functioneert de WKO pas twee jaar na de opening helemaal goed. "Zoek goed uit met welke partijen je in zee gaat. Check vooraf referenties, ga op bezoek bij organisaties die al zo'n installatie hebben en vraag hoe dat is verlopen. Dat is belangrijk, want als je daar een misser in maakt ben je echt de klos."

Bekema is tevreden over de prestaties het gebouw. Er zijn materialen gekozen die lang meegaan, het interieur heeft een frisse uitstraling en het binnenklimaat voldoet aan alle eisen. "Het is echt een prettig gebouw. Vooral in de zomer merk je door de luchtkwaliteit en temperatuur, dat het niet meer bedompt wordt."

Body Tabs
Type gebouw

VO

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

1.650

Actief betrokken

Schoolbestuur
Facilitair medewerker
Locatiedirecteur

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

1989

Jaar van de verduurzaming

2013-2015

Aantal m2 BVO

11.000

Gebruikte hulpmiddelen

PVE Frisse Scholen

Positief betrokken marktpartijen
Type maatregelen

Ventileren
Verlichten
Verwarmen
Isoleren
Energie beheren
Energie opwekken
Gebouw aanpassen
Gedrag aanpassen

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen