Verduurzaming is ook een signaal naar de gemeente

De wil is er wel, maar veel wordt er door de scholen van Christelijk Basisonderwijs Nunspeet niet aan energiebesparing gedaan. Bijna alle schoolgebouwen worden de komende jaren gesloopt om plaats te maken voor enkele klimaatneutrale IKC's. Voor de Da Costaschool ligt dat anders, vertelt directeur Albert Magré. "Ons gebouw wordt niet gesloopt, maar wordt onderdeel van een IKC. Wij kunnen energiezuinige maatregelen wel terugverdienen."

Desondanks is de verduurzaming bij de Da Costaschool min of meer toevallig gestart. Het schoolgebouw van 50 jaar oud  heeft een schuin dak met pannen. Dat was dringend toe aan vervanging, want het lekte en was niet geïsoleerd. In de zomer van 2016 is het vernieuwd en meteen goed geïsoleerd. "Dat was een goed moment om er zonnepanelen op te leggen. Tegelijk hebben we alle TL-buizen vervangen door LED-verlichting, die 20-25 jaar meegaat. Naar de ouders toe zijn we bezig met een stukje bewustwording waarom we dit hebben gedaan. En in groep 7/8 gaan we het in de les gebruiken in de zin van wat de zon ons allemaal oplevert."

De 58 zonnepanelen moeten jaarlijks 13.500 kWh opbrengen. Magré denkt dat dat goed haalbaar is. "We hebben de panelen in september 2016 gekregen. In de eerste twee maanden heb ik al 4.500 opgewekt. Dus als er straks vanaf april weer volop zon is moet dat zeker lukken." De nieuwe verlichting in het klaslokaal van groep 8 is heel speciaal, want deze is aan te passen aan de lessituatie. Zo kan een leerling die een spreekbeurt houdt in bijzonder licht worden gezet, terwijl de medeleerlingen met aangepast licht daarnaar luisteren.

De Da Costaschool is de eerste school in Nunspeet die aan het verduurzamen is. Het project wordt beschouwd als een belangrijke pilot. Bij de ingebruikname waren de burgemeester en wethouders aanwezig. "Onze insteek als scholen richting de gemeente is 'wij willen daarmee aan de slag'.  Neem als gemeentebestuur nu ook je verantwoordelijkheid en kom ons daarbij tegemoet."

Body Tabs
Type gebouw

PO

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

130

Actief betrokken

Schoolbestuur
Locatiedirecteur
Leerkrachten
Ouders

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

1965

Jaar van de verduurzaming

2016

Aantal m2 BVO

1.385

Positief betrokken marktpartijen
Type maatregelen

Isoleren
Energie opwekken
Verlichten
Gedrag aanpassen
 

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen