De Biezenhof kiest voor all-electric

De 31 schoolgebouwen van schoolbestuur Lowys Porquin kosten jaarlijks € 200.000,-- meer aan energie dan er via de MI-vergoeding binnenkomt. Een onhoudbare situatie, vindt bestuurder Stéphane Cépèro. "Duurzaamheid en een goed binnenklimaat dragen bij aan een fijne werkplek. Dat zijn speerpunten in ons beleid. Daarom is een traject gestart met het doel het energieverbruik op termijn volledig uit de MI te betalen en de werkomgeving te verbeteren. De renovatie van basisschool De Biezenhof in Halsteren is het eerste wapenfeit."

Bij De Biezenhof is bewust gekozen voor een integrale aanpak, vertelt Jaap van der Wal, verantwoordelijk voor de gebouwen. Het betreft een levensduurverlenging met de businesscase als uitgangspunt, op basis van factoren als leerlingprognoses. "Volgens het MJOP was het tijd voor een schil-verbetering. Door die te combineren met andere slimme maatregelen kan het gebouw volledig elektrisch worden verwarmd met energie uit zonnepanelen. Dat levert een haalbare businesscase op."

Negen klaslokalen zijn in de zomervakantie gerenoveerd en voorzien van nieuwe gevels met isolerende beglazing en screens, dak- en vloerisolatie, led-verlichting, gietvloeren en een luchtbehandelingssysteem dat zorgt voor ventilatie, koeling en verwarming. Het gebouw is nu NoM-ready. Komend jaar wordt gemonitord hoeveel elektrische energie het gebouw gebruikt, zodat exact bekend is hoeveel zonnepanelen er volgend jaar moeten worden geplaatst om dat te compenseren. "Aangezien we geen CV meer gebruiken is onze energierekening straks nul. Daardoor kan de investering in duurzame maatregelen in 20 jaar worden terugbetaald uit de MI-vergoeding voor energie."

De leerkrachten zijn blij met de vernieuwde lokalen, zegt directeur Leonie van Breda. In praktische en ruimtelijke zin was er niets mis met het gebouw, maar alles piepte en kraakte. Nu worden met name het binnenklimaat en het licht als heel prettig ervaren. "Bij zon gaan de screens vanzelf naar beneden en past het licht in de lokalen zich automatisch aan. Door de gietvloer in combinatie met nieuwe doppen onder het meubilair is de geluidsoverlast veel minder. Alles bij elkaar is het nu een heel fijne omgeving om in te werken."

De Biezenhof heeft vanwege capaciteitsproblemen nog vijf semi-permanente units in gebruik. Lowys Porquin is met de gemeente Bergen op Zoom in gesprek  over een oplossing voor dat ruimteprobleem. De voorkeur van alle partijen gaat uit naar uitbreiding met een aantal leegstaande lokalen in een naastgelegen schoolgebouw.

Body Tabs
Type gebouw

PO

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

310

Actief betrokken

Schoolbestuur
Locatiedirecteur

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

1975

Jaar van de verduurzaming

2017

Aantal m2 BVO

1.494

Gebruikte hulpmiddelen

School vol Energie (rekenmodel)

Positief betrokken marktpartijen
Type maatregelen

Verlichten
Ventileren
Isoleren
Energie opwekken
Verwarmen
 

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen