OBS De Fontein frisser na Installatiescan

Het ventilatiesysteem bij OBS De Fontein in Warnsveld werkt sinds kort weer helemaal naar behoren. Bij een Installatiescan, die op verzoek van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVO) is uitgevoerd, werden kleine problemen ontdekt en opgelost. Chris Merkx, sinds augustus 2016 directeur, weet nu hoe hij zelf kan controleren of alles naar behoren werkt. "Ik weet nu hoe ik op de CO2-meters in de klassen kan zien en of de ventilatie goed werkt."

De Installatiescan Scholen is een vragenlijst, die RVO heeft laten ontwikkelen door adviesbureau DWA. Daarmee kan een installateur binnen enkele uren problemen met de installaties in kaart brengen en ter plekke oplossen, of aangeven welke oplossingen beschikbaar zijn. De scan richt zich op ventilatie, verwarming, koeling, verlichting en andere elektrische apparaten.

Chris Merkx is blij dat de scan op zijn school is uitgevoerd. Installaties zijn ingewikkelde dingen, die alleen door deskundige installateurs kunnen worden aangesloten en ingeregeld. Als een medewerker van de school  vermoedt dat het systeem niet optimaal werkt kan hij er een installateur bij roepen, maar verder is hij machteloos. "Als een installateur zegt dat iets gerepareerd is ga je er in principe vanuit dat het werkt. Want je hoort het systeem draaien, maar je hebt geen idee of alles goed is aangesloten en ingeregeld. Die scan geeft daar wel antwoord op. Bij ons kwam naar voren dat er een slang niet aangesloten was en dat de ventilatie te laat inschakelde."

De Fontein heeft ook adviezen gekregen over verbeteringen in het onderhoud van de installaties en over het energieverbruik van de school. Maar het belangrijkste is dat de school nu weet hoe de werking kan worden gecontroleerd. "De conciërge en ik maken vrijwel dagelijks een rondje langs de klassen om het CO2-niveau tijdens de lessen te controleren. Dat werkt. In één klas is het CO2 te hoog; volgens mij is één van de motoren uitgevallen. Voorheen hadden we dat zelf nooit ontdekt."

Body Tabs
Type gebouw

PO

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

195

Actief betrokken

Schoolbestuur
Locatiedirecteur

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

1987

Jaar van de verduurzaming

2016

Positief betrokken marktpartijen
Type maatregelen

Monitoren
Gebouw beheren
Gedrag aanpassen

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen