Helicon VMBO Den Bosch is duurzaam op elk niveau

Het gebouw van Helicon VMBO Den Bosch is in 2015 en 2016 ingrijpend gerenoveerd. Isolatie van gevels en dak, veel toetredend daglicht en nieuwe installaties voor verwarming en ventilatie zorgen voor een gemiddelde GPR-score van 8. Het duurzame karakter wordt uitgestraald door de 'groene waterval' in de voorgevel van het pand.

Het gerenoveerde gebouw sluit uitstekend aan bij het groene onderwijs dat op Helicon wordt gegeven, vertelt docent Andries Kamstra. Hij is lid van het eco-team. Dat is niet rechtstreeks bij de renovatie betrokken. Het eco-team is vooral bezig leerlingen te motiveren om zich duurzaam te gedragen. "We bemoeien ons wel met het gebouw, want vorig jaar hebben we samen met de leerlingen een energiescan gedaan. Na de renovatie doen we dat weer en dan gaan we met de leerlingen nadenken hoe het energieverbruik nog verder omlaag kan."

Een andere activiteit van het eco-team is stimuleren om bij projecten zoveel mogelijk gerecycled materiaal te gebruiken. Dat sluit aan bij het onder de aandacht brengen van afval. "Wij proberen leerlingen zo ver te krijgen dat ze hun afval in de kantine niet laten slingeren, maar in de prullenbakken gooien. Een volgende stap die we willen zetten is dat afval te scheiden. Maar dat kan alleen als onze afvalverwerker dat ondersteunt."

Een succesvol project is het stimuleren van het drinken van water in plaats van frisdrank. Er zijn watertanks aangeschaft waarmee leerlingen naar keuze gekoeld of licht prikkelend leidingwater kunnen tappen. "Dat is niet alleen duurzaam, maar sluit ook aan bij het project De Gezonde Schoolkantine. Onze ervaring is dat veel leerlingen daar gebruik van maken."

Documenten
Bestand
Helicon-artikel.pdf (232.59 KB)
Body Tabs
Type gebouw

VO

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

640

Actief betrokken

Schoolbestuur
Locatiedirecteur
Facilitair medewerker
Docenten

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

1980

Jaar van de verduurzaming

2015-2016

Aantal m2 BVO

5900

Type maatregelen

Gedrag aanpassen

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen