Een nieuw leven voor het oude gebouw van OBS De Piramide

Voor het ontwerpend onderzoek 'Een nieuw leven voor bestaande scholen in Schalkwijk' van Mevrouw Meijer hebben drie architecten plannen gemaakt om oude basisscholen op te knappen. Bij OBS De Piramide locatie Boerhaave konden die plannen door geldgebrek als enige van de drie scholen niet doorgaan. Als pleister op de wonde kreeg de school € 470.000 om de ergste problemen op te lossen. Het schoolbestuur vulde dat aan tot ruim 6 ton. Jan Aalberts, hoofd huisvestingszaken Stichting Spaarnesant: "Daarmee konden we elementen uit dat onderzoek toch realiseren."

OBS De Piramide is een zogenoemde patioschool uit de vroege jaren 70, met grote lichte lokalen en brede gangen. Met de gebouwtechnische conditie van de school was niets mis. Het binnenklimaat voldeed aan Frisse Scholen klasse C en het gebouw zat goed in de verf. "We wilden geen klimaatsysteem of zo. Het was alleen een ontzettend deprimerend ouderwets gebouw en daar wilden we graag wat aan doen."

Gedurende de zomervakantie van 2016 is de binnenzijde van de school ingrijpend verbouwd. De grootste van de twee patio's is overdekt, waardoor een grote gemeenschappelijke ruimte is ontstaan. De gangeinden, waar toiletten zaten, zijn opengebroken en voorzien van gekleurde ramen. Daardoor is er een verbinding met buiten en voelt het ruimer. Een nieuwe kleurstelling zorgt voor een hedendaagse uitstraling. "Het is een behoorlijk ingrijpende verbouwing geweest, vooral het overdekken van de patio. Maar het is een belangrijke stap geweest om het gebouw weer up-to-date te krijgen."

De buitenzijde is na de schoolvakantie aangepakt. Het groen is gesnoeid, er staat een hek om de school en het gebouw heeft frisse kleuren gekregen. "Het is een totaal nieuw complex geworden, dat er veel beter verzorgd uitziet. Dat is voor de buurt ook fijn." In 2021 zullen de rest van de oorspronkelijk geplande werkzaamheden worden uitgevoerd: een nieuwe entree en het herbestemmen van een vrijstaand kleutergebouw.

Body Tabs
Type gebouw

PO

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

114

Actief betrokken

Schoolbestuur
Leerkrachten
Locatiedirecteur
Facilitair manager

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

1965

Jaar van de verduurzaming

2016

Aantal m2 BVO

775 + 80 (patio)

Positief betrokken marktpartijen
Type maatregelen

Gebouw aanpassen

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen