De Regenboog is duurzaam door slim onderhoud

De meeste van de 21 scholen van Stichting SchOOl uit Lelystad zijn behoorlijk op leeftijd, maar ze zijn in een uitstekende conditie. Het is er behaaglijk en het binnenklimaat voldoet aan Frisse Scholen klasse B. Roelof Schraa, sinds 2001 projectleider huisvesting, is er trots op. "Wij kijken naar het binnenklimaat en het energieverbruik. Duurzaamheid nemen we mee in het reguliere onderhoud."

Basisschool De Regenboog is een voorbeeld van deze aanpak. Dat is een houten schoolgebouw uit 1978, met veel glas en geen isolatie. Vanaf de jaren negentig is het gebouw in 15 jaar tijd stapsgewijs aangepakt. Het dak en de borstwering zijn geïsoleerd, er kwam dubbel glas, een andere verwarming en een ventilatiesysteem. Die maatregelen zijn op een slimme manier gecombineerd met het regulier onderhoud. "Bij het verwijderen van asbest is er meteen goed geïsoleerd. Toen de GGD veiligheidsglas eiste hebben we daar isolatieglas van gemaakt en de nieuwe verwarming is gecombineerd met een ventilatiesysteem."

Als voormalig gemeenteambtenaar weet Schraa binnen de gemeente uitstekend de weg om samen tot goede resultaten te komen. Het beheer van de installaties valt onder de verantwoordelijkheid van een vaste onafhankelijke adviseur. Die geeft aan welke maatregelen genomen moeten worden en controleert de installateurs. "Installateurs hebben wel voldoende vakkennis, maar snappen niet altijd precies wat wij als school willen. Het is dus belangrijk dat altijd gecontroleerd wordt of ze hun werk goed hebben gedaan."

Met energiemonitoring en installatiebeheer op afstand worden de schoolgebouwen succesvol up-to-date gehouden. Er is ook oog voor nieuwe ontwikkelingen. In 2010 is een nieuw schoolgebouw uitgerust met warmtepomp in combinatie met een open bron. Onlangs is bij één van de scholen een zonneboiler geplaatst. "Soms zie ik dat scholen volledig worden gerenoveerd. Daar word ik een beetje triest van. Want wij nemen al die grote dingen gewoon mee in het onderhoud en wij bereiken hetzelfde resultaat. Je moet alleen over voldoende kennis beschikken, zelf de regie houden en op tijd beginnen."

Body Tabs
Type gebouw

PO

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

260

Actief betrokken

Schoolbestuur
Locatiedirecteur
Facilitair medewerker

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

1978

Jaar van de verduurzaming

1998 - 2012

Aantal m2 BVO

1632

Positief betrokken marktpartijen
Type maatregelen

Verwarmen
Verlichten
Ventileren
Isoleren
Financiering regelen

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen