De Schalm Alblasserdam gaat aan de slag met verduurzaming

De gemeenten in de regio Drechtsteden zijn bezig met een initiatief om het energieverbruik van basisscholen terug te brengen. Bestuur PIT-KO doet met een school in Alblasserdam mee, vertelt projectleider Jaap Boer. 

De verduurzamingsoperatie wordt in een aantal stappen uitgevoerd. Eerst wordt het gebouw uitgebreid bestudeerd. De bouwtekeningen worden bekeken, het gebouw wordt onderzocht en er wordt meetapparatuur geïnstalleerd om het energieverbruik te monitoren. Op basis van die studie wordt een inschatting gemaakt van de mogelijkheden om energie te besparen. Er wordt ook aangegeven welke maatregelen de school zou moeten nemen. "Bij ons wordt de verwarming waterzijdig ingeregeld, er komt dubbele beglazing, LED-verlichting en we krijgen zonnepanelen. Tenslotte worden alle installaties optimaal op elkaar afgestemd."

Dat plan van aanpak is gemaakt door het Groene Collectief, één van de initiatiefnemers van het project Basisscholen Drechtsteden. Dat bedrijf neemt de scholen ook in het vervolgtraject veel werk uit handen. "De gemeente heeft aan ons bevoegde gezag € 32.000 subsidie verstrekt. Ik heb de opdracht gekregen om offertes aan te vragen. Dat hebben we gedaan en vervolgens zijn de opdrachten verstrekt. Verder hebben wij er nauwelijks werk van. We zijn natuurlijk wel verantwoordelijk, maar want alles gebeurt onder toezicht van het Groene Collectief."

De maatregelen zijn eind 2016 uitgevoerd, maar daarmee is het project nog niet ten einde. De leerlingen krijgen nog les om meer bewust te worden van het omgaan met energie. En het schoolgebouw wordt uitgebreid gemonitord om er zeker van te zijn dat de energiebesparingen ook werkelijk gerealiseerd worden.

Documenten
Bestand
Body Tabs
Type gebouw

PO

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

260

Actief betrokken

Schoolbestuur
Locatiedirecteur
Projectleider huisvesting
Leerkrachten
Leerlingen

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

1940
2002 deel bijgebouwd

Jaar van de verduurzaming

2016

Aantal m2 BVO

1.800

Positief betrokken marktpartijen
Type maatregelen

Inregelen CV
Afstemmen installaties
Zonnepanelen
LED-verlichting
HR++ glas

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen