Duurzame en veilige leeromgeving dankzij crowdfunding

De Adriaan Roland Holstschool in Bergen is hard op weg om energieneutraal te worden. In zes lokalen zijn de plafonds vernieuwd en voorzien van LED-verlichting en infrarood warmtepanelen. De benodigde energie wordt opgewekt met zonnepanelen. Directeur Rob van Tricht: "Als vrijeschool vinden wij duurzaamheid en zorg voor de leefomgeving belangrijk. Dat dragen we uit met een groen schoolplein en met een infopaneel bij de ingang van de school. Leerlingen en ouders kunnen daarop zien hoeveel energie we opwekken."

Het schoolgebouw was in 2014 al flink gerenoveerd. Toen werd het dak vernieuwd, er kwam een glazen serre en er is een aantal zonnepanelen geïnstalleerd. Bij de verbouwing in de zomer van 2017 is - naast het vervangen van de plafonds met LED-panelen en IR-panelen - dubbel glas geplaatst en zijn alle ventilatieroosters vernieuwd. Van Tricht: "Ik heb begrip voor schoolbesturen die de uitgaven aan schoolgebouwen terugschroeven en heel strak monitoren. Maar ik kijk daar anders tegenaan. Investeringen in duurzaamheid betalen zich altijd terug, zowel economisch als in een betere toekomst voor onze kinderen. Dat maakt de keuze om dit soort investeringen te doen vrij eenvoudig."

De maatregelen die nu zijn genomen komen voort uit een energiescan. Voor de benodigde investeringen is een crowdfundingactie opgezet, waarbij ouders en andere belangstellenden geld konden lenen aan de school. Die actie was succesvol en binnen enkele weken was de benodigde € 60.000,-- binnen. Uit berekeningen blijkt dat de school jaarlijks € 8.000,-- minder aan energie uit zal gaan geven. Dat geld wordt de komende zeven jaar gebruikt om de lening af te lossen.

"Met de investeringen die we nu gedaan hebben verbruiken we minder fossiele brandstoffen en besparen we geld, dat we weer in het onderwijs kunnen steken. Daarmee creëren we een duurzame, veilige en milieubewuste leeromgeving. Dat is essentieel voor de kinderen van deze tijd en past naadloos in de visie van de vrijeschool."

Body Tabs
Type gebouw

PO

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

220

Actief betrokken

Schoolbestuur
Locatiedirecteur
Ouders

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

1973

Jaar van de verduurzaming

2014 - 2017

Aantal m2 BVO

1.200

Gebruikte hulpmiddelen

PVE Frisse Scholen

Positief betrokken marktpartijen
Type maatregelen

Verwarmen
Verlichten
Energie opwekken
Financiering regelen
Educatieve waarde

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen