Eben Haëzerschool wordt minder warm

Het binnenklimaat in de Eben Haëzerschool uit Hollandscheveld werd in 2008 door de GGD één van de als slechtste van de gemeente Hoogeveen beoordeeld. Als onderdeel van een gemeentelijke pilot werden diverse maatregelen genomen. De buitenschil werd geïsoleerd en er kwamen een zuinige CV-ketel, een ventilatiesysteem, nieuwe verlichting en zonnepanelen. Directeur Dirk Schipper: "Daardoor is het binnenklimaat in de school aanzienlijk verbeterd."

Te weinig ventilatiemogelijkheden waren de voornaamste oorzaak van de slechte luchtkwaliteit in de school. Door het ontbreken van isolatie kon het 's zomers bovendien ontzettend warm worden en in de winter moest er flink worden gestookt om het warm te krijgen. Het temperatuurprobleem in de zomer zou door een witte dakbedekking voor een deel verholpen kunnen worden. “Er waren wel wat meerkosten, maar de kwaliteit is vergelijkbaar met zwart bitumen en het zou flink wat rendement op moeten leveren. Dus we hebben besloten om dat te doen.”

Volgens deskundigen kan zwarte dakbedekking in warme periodes een temperatuur van wel 80 graden celsius bereiken. Een deel van die warmte dringt het gebouw binnen, ook als er isolatie aanwezig is. Het witte oppervlak blijft 40 graden koeler. Binnen in het gebouw kan dat maximaal vijf graden schelen. "Of dat werkelijk zo is durf ik niet te zeggen. Het kan nog steeds wel erg warm worden in de school. Of het zonder dat witte dak nog warmer zou worden kan ik niet beoordelen."

RTV Drenthe maakte een reportage over het witte dak.

Documenten
Body Tabs
Type gebouw

Primair onderwijs

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

140

Actief betrokken

Directeur
Schoolbestuur

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

1970

Jaar van de verduurzaming

2011

Aantal m2 BVO

865

Gebruikte hulpmiddelen

UKP-NESK
EBA-rapport

Type maatregelen

Isolatie
Binnenklimaat
Energiebeheer

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen