Laat je verrassen door de praktische tips

Schooldomein | Nederland

Frisse lucht en een behaaglijke temperatuur in alle schoolgebouwen! Dat is wat we nastreven. Om dat te bereiken is er sinds begin dit jaar een programma van het ministerie van OCW met het hulpteam Optimaal Ventileren. Dit hulpteam kijkt mee op je school en helpt bij inzicht en concrete stappen voor verbetering van de ventilatie.

De eerste scholen zijn inmiddels bezocht en er is veel winst te behalen door de bestaande voorzieningen beter te gebruiken en daarin leerkrachten te betrekken.

Wij komen vaak binnen bij scholen waar de ramen altijd open staan”, zegt expert Erika Roelofs van Ruimte-OK, “in plaats van de hele dag alle ramen open te zetten is het belangrijk om op het juiste moment de juiste ventilatie-acties te nemen. Je voorkomt daarmee ook dat het te koud wordt in je lokaal. Onder de 18 graden Celsius werken is een uitdaging maar straks in de zomer boven de 25 graden ook. Dan is het met zowel warme lucht buiten en binnen moeilijker om goed te ventileren. Wat ik daarbij ontzettend belangrijk vind is om voldoende zuurstof in het lokaal te hebben en dat leerkrachten meer handelingsbekwaam worden. Tijdens ons bezoek helpen we met het vinden van antwoorden op vragen zoals: wat kan ik nu al doen in mijn lokaal met de middelen die ik heb, zodat we het zo prettig mogelijk hebben?”

 

 

Leerkrachten zijn er heel blij mee
Er is veel aandacht voor ventileren vanuit overheid, sectororganisaties, besturen maar ook leerkrachten. “Daarom is dit hulpteam juist nu zo belangrijk omdat we écht eens meekijken, heel praktisch op de werkvloer, met wat er gebeurt op een school”, vertelt Erika. “We komen een dag en bekijken het binnenklimaat integraal met aandacht voor zowel de harde zaken zoals de techniek, maar ook de zachte zaken vanuit arbo- en welzijnsbeleid. Op zo’n dag gaat het er vooral om dat we antwoorden geven op vragen en laten zien wat je direct kunt doen. We nemen ruim de tijd voor het doorlopen van het gebouw aan de hand van een Quickscan. Zo was ik laatst op een school met metalen zonwering aan de binnenkant. Dat geeft enorm veel warmtestraling als de zon erop staat. Die zonwering moet je dus eigenlijk niet gebruiken op dagen als je wil dat het koel blijft. 

Een andere expert kwam bij een school waarbij lokalen met exact dezelfde voorzieningen verschillende CO2-waarden hadden. Leerkrachten doen daar dus andere dingen en dan is het waardevol om samen te kijken hoe je de voorzieningen optimaal gebruikt. Ook zien we weleens dat CO2-meters altijd in het groen staan omdat deze naast het open raam staan. Dat is natuurlijk niet de goede plek om hem goed te gebruiken. Dan bepalen we een betere plek en leggen we uit hoe leerkrachten zo’n meter in kunnen zetten zodat ze er echt iets aan hebben”.

Binnenklimaat optimaliseren
“Wat we precies komen brengen is dat we kijken hoe je het binnenklimaat kunt optimaliseren en dat we het schoolteam meer handelingsbekwaam maken. De leerkracht is daarbij vaak een essentiële schakel voor een goed geventileerd lokaal. Daarom is het afsluiten met het team, schoolleiding, leraren en anderen betrokkenen, zo’n belangrijk en leuk onderdeel van het programma,” zegt Erika. “Als het hele team zich bewust is van hoe het werkt, kunnen ze er zelf veel meer mee. Dat we een moment nemen om met elkaar te spreken over ventileren en binnenklimaat is een investering voor de toekomst. Er is zelfs al een school die zelf een schoolhulpteam ventilatie opricht.”

Experts die hulpvaardig zijn
“Iedere school krijgt na zo’n dag ook nog een uitgebreide rapportage met aanbevelingen en tips om te verbeteren op de korte, middellange en langere termijn”, voegt Erika toe,“ daar is bijvoorbeeld ook onderhoud en schoonmaak in opgenomen. Ook kan het zijn dat je met de eenvoudige maatregelen de ventilatie niet voldoende kunt optimaliseren, hier zijn dan meer maatregelen nodig. Zo kan het bijvoorbeeld een vraag zijn wat de school moet doen bij een renovatie. Dan doen we ook aanbevelingen hoe je daar ventilatie het beste in mee kunt nemen en hoe je dit kunt afstemmen met de gemeente. In het hulpteam zitten experts die hulpvaardig zijn en echt iets kunnen komen brengen. We hebben ervaring met en op scholen en we hebben technisch inzicht. We merken dat scholen nieuwsgierig zijn en de praktische tips tijdens ons bezoek echt verrassen.”

Ook het hulpteam Optimaal Ventileren op bezoek? Nodig ze uit via www.ventilatiehulp.nl of bel met 0800-0224402.

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen