Euforie over Pieter Wijtenschool verdwenen

In 2010 werd de eerste frisse school van Nederland onder veel publieke belangstelling geopend. De Pieter Wijtenschool in Waalwijk was helemaal opgeknapt en uitgerust met state-of-the-art installaties. Jan Timmers, sinds augustus 2016 directeur, merkt er niet veel van. Hij hoort van zijn team geen enthousiaste geluiden over het gebouw. "Ze weten dat het een frisse school was, maar de visie van destijds is niet goed overgedragen. Dus het echte 'fris' is er een beetje uitgegaan."

Het gebouw kreeg in 2010 goede isolatie, een klimaatsysteem, overvloedig daglicht aangevuld met energiezuinige verlichting, zonwering, fijnstofreducerende vloerbedekking, een centraal stofzuigersysteem, een sedum dak en een natuurspeeltuin. Het resultaat: een energiezuinig gebouw met een comfortabel binnenklimaat. Voor het onderhoud werden onder begeleiding van Dyade contracten afgesloten bij professionele partijen.

In de jaren daarna ontstonden allerlei problemen. Het sedum dak ging lekken met kostbare reparaties tot gevolg, het stofzuigersysteem raakte defect zodat er weer een gewone stofzuiger werd gebruikt, de verlichting ging kapot en de natuurspeeltuin werd verwaarloosd. Ambitieuze plannen van de gemeente om meer scholen te verduurzamen werden vanwege bezuinigingen afgeblazen. "In 2010 besefte men dan het een bijzonder gebouw was. De mensen die hier nu  werken vinden het vooral een heel warm gebouw. In de zomer is het soms zo warm dat het niet prettig is om les te geven. In hun ogen is er geen verschil met een ander schoolgebouw."

Na een moeizaam traject zijn alle mankementen volgens Dyade nu verholpen. De installaties worden onderhouden volgens onderhoudscontracten.  Timmers twijfelt aan de kwaliteit van het luchtbehandelingssysteem en merkt dat de temperatuur in het gebouw slecht regelbaar is. Het monitoringsysteem voor de luchtkwaliteit is inmiddels geheel verdwenen. "Ik werk hier nog maar net en ga ervan uit dat de onderhoudscontracten worden nageleefd. Maar hoe de installaties moeten worden ingesteld en hoe ze precies werken? Dat weet niemand hier in school. Dat wordt overgelaten aan de deskundigen die de verschillende instalaties in onderhoud hebben."

Body Tabs
Type gebouw

PO

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

102

Actief betrokken

Schoolbestuur
Locatiedirecteur

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

1970

Jaar van de verduurzaming

2010

Positief betrokken marktpartijen
Type maatregelen

Verwarmen
Verlichten
Ventileren
Isoleren
Energie beheren
Gebouw beheren
Gebouw aanpassen

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen