Gemeente Venlo gebruikt budgetovereenkomsten voor schoolrenovaties
Veel gemeenten zijn samen met de schoolbesturen bezig om Integrale Huisvestingsplannen (IHP’s) op te stellen. De gezamenlijke ambities voor de korte, middellange en lange termijn ten aanzien van de schoolgebouwen worden daarin inclusief de daarvoor benodigde financiële middelen vastgelegd. Na de vaststelling van het IHP komt de uitvoering van de plannen niet altijd van de grond. De praktijk laat zien dat er meerdere manieren zijn om dit te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door het IHP met een financieel kader te koppelen aan de verordening. Een andere manier is door met budgetovereenkomsten te werken, zoals in gemeente Venlo wordt gedaan.
De schoolbesturen en de gemeente Venlo hebben, na jaren van overleg over een IHP, overeenstemming bereikt over de aanpak van de schoolgebouwen. In gemeente Venlo zijn ze geen voorstander van het sluiten van scholen. Het beleid van Stichting Fortior, dat de gemeente ondersteunt, is om bestaande scholen (ook de hele kleine scholen) indien mogelijk in stand te houden. De partijen hebben er daarom gezamenlijk voor gekozen om niet automatisch voor nieuwbouw te kiezen, maar de levensduur van de bestaande gebouwen te verlengen door een renovatie.
Bekijk hier de volledige inspirerende aanpak
Wil jij ook in het nieuwe IHP de beschikbare kasstromen voor onderwijshuisvesting met elkaar combineren? En daarbij de focus leggen op levensduurkosten (TCO) en levensduur verlengende renovaties? Bekijk hier een overzicht van instrumenten en ondersteuning die je daarbij kunnen helpen. Wil je weten op welke manierhet IHP en de budgetovereenkomst werkt of het IHP en de verordening in elkaars verlengde kunnen gaan functioneren, neem dan contact met ons op.
Meer inspirerende aanpakken
Hoe gaan andere schoolbesturen en gemeenten om met vraagstukken over het realiseren van duurzame en goede onderwijshuisvesting? Wat zijn ervaringen van collega's? Bekijk hier alle duurzame inspirerende aanpakken.