Integraal klimaatsysteem zorgt voor fris en energiezuinig gebouw

Bij de renovatie van het 60 jaar oude Cambreur College in Dongen, locatie Schaepmanlaan 13, stond verbetering van het binnenklimaat bovenaan de agenda. Er moest een klimaatsysteem komen, maar alleen zo'n systeem is niet voldoende, zegt medewerker facilitaire zaken Cor Willemse. "Een klimaatsysteem is pas effectief als het gebouw geen lucht en warmte lekt." Daarom is ook veel aandacht besteed aan het isoleren van het dak en de gevels.

De luchtkwaliteit en de temperatuur waren het grootste probleem op het Cambreur College. Door gebrek aan ventilatie raakte de lucht in de klassen snel vervuild en werd het te warm. In de winter werd er verwarmd door middel van radiatoren. Die waren niet goed te regelen. De verwarming verbruikte bovendien heel veel energie. Het nieuwe systeem zorgt voor verwarming en voor frisse lucht. "Bij de renovatie zijn in de meeste lokalen de radiatoren weggehaald. Enkele hele grote ruimtes konden niet volledig met het nieuwe systeem worden verwarmd. Daar worden de radiatoren nog ter ondersteuning ingezet."

Opmerkelijk genoeg is er niet gekozen voor een systeem dat actief kan koelen. "Ons gebouw is goed geïsoleerd en daarmee hou je de warmte lang buiten. Op hele warme dagen wordt het pas na 14:00 uur merkbaar warm. Met de zomernachtkoeling is dat de volgende ochtend weer hersteld. Wij kennen in Nederland maximaal 20 van die hele warme dagen per jaar. Het is niet nodig om daar een dure koeling voor aan te schaffen, die bovendien veel energie verbruikt."

Willemse kan het nieuwe systeem via een online monitoringsysteem instellen en in de gaten houden. Het wordt optimaal afgestemd op de bezetting. "Als er mensen in de lokalen zijn draait het systeem vraaggestuurd tot aan een maximumcapaciteit, die ik kan instellen. Als er niemand in het lokaal is springt het systeem na 10 minuten automatisch in een soort sluimerstand, waarin het heel weinig energie verbruikt." Dat is goed terug te zien in het energieverbruik. Ondanks dat er voor de renovatie geen ventilatiesysteem was is het energieverbruik nu 40% lager.

Het monitoringsysteem is ook toegankelijk voor de leverancier van het klimaatsysteem en voor het onderhoudsbedrijf. Daarmee wordt de werking op afstand gecontroleerd. Indien nodig wordt er ingegrepen. "Het is weleens gebeurd dat er een onderhoudsmonteur op de stoep stond om een kapotte klep te repareren, terwijl wij nog niet eens hadden ontdekt dat er een storing was. Dus het werkt uitstekend."

Body Tabs
Type gebouw

VO

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

300

Actief betrokken

Schoolbestuur
Locatiedirecteur
Facilitair medewerker
Leerkrachten
Ouders
Leerlingen

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

1958

Jaar van de verduurzaming

2012

Gebruikte hulpmiddelen

pve frisse scholen
energielabel

Positief betrokken marktpartijen
Type maatregelen

Verwarmen
Ventileren
Isoleren
Energie beheren
Gebouw aanpassen
Gedrag aanpassen

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen