Grootste educatieve zonnedak van Amsterdam op IJburg College

Dankzij een SDE-subsidie en leningen van ouders, docenten en omwonenden legt energiecoöperatie Zuiderlicht in totaal ruim 1.100 zonnepanelen op de gebouwen van het IJburg College. De animo om als co-financier mee te doen was uitermate groot; in slechts vijf dagen waren de 643 panelen voor IJburg 2 al 'uitverkocht'. "Het sprak me meteen aan," licht een ouder zijn deelname toe. "Dit is een directe manier om iets voor het milieu te doen, samen met andere ouders en kinderen van de school".

Het goudkleurige toch al duurzame gebouw van het IJburg College 2 (rc=6) op het Zeeburgereiland is eind 2016 opgeleverd. Het gebouw heeft een bèta-uitstraling, die prima aansluit bij het onderwijsprofiel High Tech Green. Dat komt tot uiting in hoogwaardige ICT-voorzieningen, LED-verlichting, goede isolatie, een modern klimaatbeheersingssysteem en tal van andere energiebesparende maatregelen.

De zonnepanelen hebben vooral een educatief doel, zegt schoolleider Nico Moen. "Financieel levert het ons hoegenaamd niets op. De coöperatie, Zuiderlicht.nu, is de eigenaar en de revenuen gaan naar hen. De opbrengst voor ons is dat we meewerken aan het verduurzamen van de energiebronnen en dit delen met leerlingen, ouders, medewerkers en IJburg/Amsterdam."

Paultje

Het IJburg College is een digitale school met als uitgangspunt 'leren in de werkelijkheid over jezelf en de wereld om je heen'. Er wordt gewerkt met thema's, vaak samen met externe partijen. Zoals Natuurlijk IJburg, een burgerinitiatief dat streeft naar een groen sociaal en duurzaam IJburg.

Docenten ontwerpen zelf de lessen en het daarbij behorende materiaal. Het gebouw maakt nadrukkelijk deel uit van het educatieve proces. "Binnen in het gebouw is bewust heel weinig kleur toegepast; het is heel wit. We hebben liever dat de leerlingen daar zelf kleur aan geven. Als ergens het thema 'krachtsport' is, mag dat best op de muur tot uiting komen. Na afloop van het thema maken wij het wel weer maagdelijk wit."

Leerkrachten worden gestimuleerd om duurzaamheid in de lessen te verwerken. Dat doen ze  door te strijden om de eer van 'Paultje'. Dat is een kunstwerk, een beeld van een stokstaartje, dat jaarlijks wordt uitgereikt. Winnaars zijn docenten waarvan de leerlingen vinden dat die op de meest indrukwekkende, leerzame, grappige, filosofische  of misschien wel poëtische manier de opbrengst van de zonnepanelen en het onderwerp duurzaamheid in het lesaanbod hebben verwerkt.

Bekijk hier het promotiefilmpje om lid te worden van Zuiderlicht.nu

 

Body Tabs
Type gebouw

VO

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

973 (IJburg 1 en 2)

Actief betrokken

Schoolbestuur
Locatiedirecteur
Leerkrachten
Leerlingen
Ouders

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

2016

Jaar van de verduurzaming

2017

Aantal m2 BVO

7089 (IJburg 2)

Positief betrokken marktpartijen
Type maatregelen

Energie opwekken
Financiering regelen
Gedrag aanpassen

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen