Integrale aanpak energiebesparing Essentius

Schoolbestuur Essentius is bezig om de zeven oudere schoolgebouwen (40-60 jaar) te verduurzamen. Op basis van een nulmeting worden installaties beter afgesteld en contracten gecontroleerd. Energiebesparende maatregelen worden als onderdeel van het reguliere onderhoud gedaan. Stafmedewerker huisvesting en innovatie André Wiesman: "Sommige zaken regelen we bovenschools, maar elke school heeft een eigen plan van aanpak. De directeuren zijn energiecoördinatoren. Zij nemen het team en de leerlingen mee in het proces. We hebben dus veel rendement door een combinatie van harde en zachte maatregelen."

De nul-meting heeft veel besparingen opgebracht. Zo bleken de energiecontracten gemiddeld 30% te duur te zijn. En bij de vervanging van grote gasgestookte ketels door veel zuiniger HR-exempleren is verzuimd om de gasaansluitingen aan te passen. Daardoor werd onnodig veel voor de aansluiting betaald. De nulmeting gaf daarnaast inzicht in de maatregelen waarvan het qua rendement lonend was om te investeren. Voorbeelden daarvan zijn LED-verlichting, energiezuinige pompen en het zorgen voor een betere afstelling van de installaties.

"Door de nulmeting krijg je op elke school inzicht waar kansen liggen om energie te besparen en hoe je die kunt koppelen aan andere maatregelen. Zo hebben we in de Mariaschool in Ulft tijdens de renovatie alle verouderde plafonds vervangen door platen met akoestisch en warmte isolerende eigenschappen en tegelijkertijd overal LED-verlichting aangebracht."

In het najaar van 2017 start een pilot met apparatuur waarmee de temperatuur in elk klaslokaal naar behoefte kan worden ingesteld.  Deze vraaggestuurde verwarming gaat naar verwachting een besparing van 20-30% op de stookkosten opleveren.

Documenten
Body Tabs
Type gebouw

PO

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

1.400

Actief betrokken

Schoolbestuur
Locatiedirecteur
Leerkrachten
Leerlingen
 

Jaar van de verduurzaming

2016 ...

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

Jaren 50, 60, 70

Positief betrokken marktpartijen
Type maatregelen

Verwarmen
Verlichten
Energie beheren
Collectief inkopen
Energie opwekken

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen