Energieverbruik Kameleon wordt gedetailleerd in kaart gebracht

Het gebouw van katholieke basisschool De Kameleon in Den Dolder is een opvallend gebouw met een bijzondere uitstraling. Maar al sinds de opening in 2008 zijn er klachten. Er zijn klimaatproblemen en het energieverbruik is enorm hoog, zegt facilitair manager Vincent van der Meulen. "Om er achter te komen hoe dat komt zijn we begonnen om het energieverbruik goed te laten monitoren."

De Kameleon is in opdracht van de gemeente gebouwd als brede school. Het T-vormige pand heeft twee verdiepingen. Het bijzondere ontwerp heeft een aantal fraaie elementen, maar zorgt ook voor problemen voor de gebruikers. Inpandige dakgoten raken regelmatig verstopt met dennenaalden, het voegwerk is ondeugdelijk waardoor er deuken in de wanden komen, regenwater kan niet goed worden afgevoerd zodat het schoolplein regelmatig blank staat, en op de tweede verdieping zorgen lichtstraten voor grote temperatuurproblemen. "Die lichtstraten zijn van kunststof. In de winter is het er ijskoud en 's zomers bloedheet. Vanwege een technisch hoogstaand mechanisch ventilatiesysteem kunnen de ramen niet open. Daarom hebben wij extra airco's geplaatst."

Om de exploitatiekosten omlaag te krijgen laat schoolbestuur Het Sticht het gebouw onderzoeken op energieverbruik.  Op basis van de constructie, de installaties (ventilatie, verwarming, verlichting, computers, etc.)  en de bezetting wordt een inschatting gemaakt van de hoeveelheid energie die het gebouw zou mogen gebruiken. Daarna wordt het werkelijke verbruik gemeten. "Je krijgt een rapport met het verbruik per apparaat en duidelijke grafieken. Er staan suggesties in om het verbruik omlaag te brengen, compleet met de verwachte besparingen en terugverdientijden. Het is echt maatwerkadvies."

Bij de Kameleon zijn de eerste maatregelen al genomen. Uit het onderzoek bleek dat een pomp van de vloerverwarming niet was aangesloten. Dat is gerepareerd. Daarna is de verwarming waterzijdig ingeregeld. Beide maatregelen moeten zorgen voor een lagere energierekening en moeten zorgen dat het 's winters een stuk aangenamer is. Van der Meulen is daarnaast al begonnen de verlichting te vervangen door LED-lampen. "In onze investeringsagenda is opgenomen dat alle lampen vervangen zullen worden. Zolang die agenda nog niet is bekrachtigd vervangen we alleen de kapotte lampen door een energiezuinige LED-lamp."

Documenten
Bestand
DS5_Kameleon.pdf (6.74 MB)
Body Tabs
Type gebouw

PO

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

250

Actief betrokken

Schoolbestuur
Facilitair medewerker
Locatiedirecteur

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

2008

Jaar van de verduurzaming

2016

Aantal m2 BVO

1245

Positief betrokken marktpartijen
Type maatregelen

Monitoren

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen