Lorentzschool legt energieverspilling bloot

Op initiatief van ouders is de Lorentzschool uit Leiden de uitdaging aangegaan om in vier weken tijd zoveel mogelijk energie te besparen. De school heeft meegedaan aan de Energy Battle, de landelijke energiebespaarwedstrijd van het Klimaatverbond.

Ouder Ronald Koster had met zijn gezin al meegedaan de aan de Energy Battle. Hij wilde graag dat de school van zijn kinderen ook mee zou doen. Als 'energiecoördinator' kreeg hij het - samen met de conciërge, leerlingen van groep 6 en de docenten - voor elkaar om 9% te besparen op gas en 29% op stroom zonder een cent uit te geven.

Slim gebruik van slimme meter
Ronald: "De school heeft een slimme meter. Bij de start van de Energy Battle hebben we de energiedata opgevraagd van het afgelopen jaar. Zo kwamen we er achter dat de klimaatinstallatie slecht was ingesteld. Het gasverbruik en het stroomverbruik gingen al om 3 uur 's nachts omhoog. De conciërge en ik hebben vervolgens de instellingen van de verwarming en het ventilatiesysteem aangepast. De installaties gaan nu later aan en eerder uit. We hebben ook de temperatuur verlaagd van 21 naar 19 graden. Het  veranderen van die instellingen heeft het grootste deel van de gas- en stroombesparingen opgeleverd."

Het bestuderen van de energiedata heeft veel inzicht opgeleverd. "De Lorentzschool is een grote school. We verbruiken net zoveel stroom als 100 huishoudens en evenveel gas als tien woningen. De klimaatinstallatie is de grootste stroomverbruiker, gevolgd door de ICT met print- en kopieerapparatuur en de verlichting."

De hele school is betrokken
Roland heeft tijdens de battle elke week een les over energie gegeven aan de kinderen van groep 6b. Samen met hen heeft hij door de school gelopen op zoek naar mogelijkheden om energie te besparen. Op die manier werd de hele school bij de battle betrokken. Ook gingen kinderen samen met hun gezin thuis aan de slag om zoveel mogelijk energie te besparen.

Deelname aan de battle is overal met veel enthousiasme ontvangen, binnen de school maar ook daarbuiten. De gemeente en de wethouder hebben het initiatief van harte ondersteund. De plaatselijke krant, radio en tv hebben veel aandacht besteed aan de L:orentzschool. Voor de school staat duurzamer energieverbruik nu hoger op de agenda. Voormalig directeur Henk Lardee heeft een oproep voor de scholen in Leiden. "Laten we de strijd aangaan en met alle scholen meebattlen om zoveel mogelijk energie te besparen."

Body Tabs
Type gebouw

PO

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

900

Actief betrokken

Facilitair medewerker
Leerkrachten
Locatiedirecteur
Ouders
Leerlingen

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

2008

Jaar van de verduurzaming

2017

Aantal m2 BVO

4.350

Gebruikte hulpmiddelen

Klimaatverbond Energy Battle

Positief betrokken marktpartijen
Type maatregelen

Verwarmen
Ventileren
Energie beheren
Gedrag aanpassen

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen