De Rank ervaart de voordelen van renovatie

Het gebouw van basisschool De Rank uit begin jaren zeventig was niet geïsoleerd, de indeling was gedateerd en niet meer geschikt voor eigentijds onderwijs. Het bestuur besloot tot een grootschalige renovatie. Dat betekende een jaar lang enige hinder door bouwwerkzaamheden, maar had als resulaat een prachtig ruim schoolgebouw. Directeur Jacob Uijl: "Met nieuwbouw hadden wij deze ruimte niet kunnen behouden."

Tijdens de renovatie is het gebouw grotendeels gesloopt en opnieuw opgebouwd. Daarbij waren isolatie en weinig onderhoud aandachtspunten. Het dak is geïsoleerd en voorzien van nieuwe bedekking. De gevels hebben gevelpanelen gekregen, de kruipruimtes op de begane grond zijn geïsoleerd en de kozijnen zijn vervangen door nieuwe aluminium exemplaren met HR++ glas. Het gebouw is voorzien van een nieuw ventilatiesysteem en energiezuinige verlichting.

Daarnaast is de school cosmetisch opgewaardeerd. Het gebouw is overzichtelijker, comfortabeler en gezonder dan voorheen. Jacob Uijl is enorm blij dat zijn bestuur heeft gekozen voor renovatie inplaats van vervangende nieuwbouw. "Bij een nieuwe school had ik geen recht gehad op de vierkante meters die ik nu heb. Dan had ik lokalen gehad van 48-52 vierkante meter en nu heb ik 60 vierkante meter. Verloren ruimtes zijn omgezet naar spreekkamers en de vroegere patio's zijn overdekt en voorzien van lichtstroken of daklichten. Het zijn nu leerpleinen, waar activiteiten voor groepen leerlingen worden georganiseerd. Ik heb door die renovatie dus veel meer ruimte gekregen."

Tijdens de werkzaamheden werd er gewoon les gegeven. Dat vergde het nodige overleg met het bouwbedrijf, maar heeft nauwelijks tot overlast geleid. "Zij zorgden voor noodlokalen en planden alles zo in dat wij er tijdens de lessen zo min mogelijk last van hadden." Om de kinderen bij de renovatie te betrekken kwam de uitvoerder in de klas vertellen over het bouwproject. Ook mochten de kinderen af en toe op de bouwplaats kijken.

Een docent heeft een film gemaakt van de hele renovatie. Die is hier te bekijken.

Body Tabs
Type gebouw

Primair onderwijs

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

300

Actief betrokken

Bestuur
Directie

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

1971

Jaar van de verduurzaming

2015

Aantal m2 BVO

2.000

Positief betrokken marktpartijen
Type maatregelen

grootschalige renovatie
isolatie
ventilatie
verlichting

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen