Duurzame impuls OBS Het Startblok door infrarood verwarming

Wichert Eikelenboom, bestuurslid van Stichting Voila, is gestart met zoeken naar een methode om een wat oudere school elektrisch te verwarmen. Zonnepanelen zorgen voor de benodigde energie. "Het Startblok krijgt over 15 jaar een nieuw gebouw. Ook bij zo'n wat ouder gebouw kun je met beperkte middelen een flinke slag maken als het gaat om comfort, energiebesparing en duurzaamheid."

Het Startblok is een kleinere school, die stevig is geworteld in de Achterveldse samenleving. Onderwijsinhoudelijk staat de school in de top 6 van Nederland met een 9,3. Bij een beoordeling van de onderwijsinspectie werd op alle acht onderdelen 'goed' gescoord. "Dat is uniek in Nederland. Daar zijn we trots op, dus het is mij wel wat waard om daarin te investeren. Mijn huisinstallateur attendeerde me op infrarood panelen als alternatieve manier om het gebouw te verwarmen. Daar zijn we aan gaan rekenen."

Uit berekeningen blijkt dat infrarood panelen ongeveer 40.000 kwh verbruiken. Met zonnepanelen kan ongeveer 45.000 kwh worden opgewekt. Eikelenboom heeft becijferd voor hoeveel geld het gebouw de komende 15 jaar aan gas zou verstoken en in het MJOP gekeken welke onderhoudskosten de cv-installatie met zich mee zou gaan brengen. "De 1,5 ton investering voor de zonnepanelen en infrarood verwarming is ongeveer gelijk aan de kosten voor gas en onderhoud. Toen hebben we de knoop doorgehakt: de cv gaat eruit." In oktober 2016 zijn de zonnepanelen geïnstalleerd. In november en december volgen de infrarood panelen. Elke klas heeft vier panelen, die worden aangestuurd door aanwezigheid. "We houden het gebouw op een bepaalde basistemperatuur en als er mensen in de klas zijn gaan die panelen werken. Dan ervaar je stralingswarmte. Dat is een heel andere warmte dan we gewend zijn, maar die wordt als heel plezierig ervaren."

Het Startblok moet het bewijs leveren dat het mogelijk is om voor een relatief korte periode een flinke slag te slaan op gebied van duurzaamheid. Bestaande verduurzamingsmodellen hebben een looptijd van 30 jaar, maar dat is onderwijskundig niet altijd verantwoord. "Als je een gebouw van bijna 40 jaar voor zo'n lange periode gaat opkalefateren moet je de onderwijsvisie ook meenemen. Anders gaat het gebouw onderwijstechnisch erg achterlopen bij de onderwijsontwikkelingen."

Body Tabs
Type gebouw

PO

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

110

Actief betrokken

Schoolbestuur

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

1978

Jaar van de verduurzaming

2016

Aantal m2 BVO

1119

Positief betrokken marktpartijen
Type maatregelen

Energie opwekken
Verwarmen

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen