OBS Wilgenstam renoveert met ambitie

In 2010 was het bijzonder dat een renovatieproject werd uitgevoerd met in het achterhoofd het idee dat die school dan weer 40 jaar vooruit kon. Het gebouw werd van energielabel G naar A+ opgewaardeerd door middel van bouwkundige en installatietechnische verbeteringen. Ondanks het succes valt er ook het nodige te leren van dit pilotproject. Directeur Peter Bergen: "We hadden ons niet voldoende gerealiseerd dat die technische installaties nazorg nodig hebben."

De ambitie was om het energieverbruik met 80% terug te dringen. Het gebouw is daartoe geïsoleerd met een nieuwe schil van duurzaam materiaal. Automatische zonwering houdt de warmte van de zon buiten. Verwarming en koeling vinden plaats door middel van leidingen in de vloer, die gekoppeld zijn aan een warmte-koude-opslag-installatie in combinatie met een warmtepomp (een soort koelkast). Er wordt energie opgewekt met een windmolen en en zonnepanelen. Temperatuur en luchtkwaliteit worden volautomatisch geregeld. De verlichting is aangesloten op aanwezigheidsdetectie.

Uit metingen in de jaren na de renovatie blijkt dat het energieverbruik van het gebouw volledig voldoet aan de verwachtingen. De prestaties op het gebied van binnenmilieu vallen wat tegen. Het CO2-niveau overschrijdt soms de 1.200 ppm en het visueel comfort kan beter. Sinds 2013 is daar het nodige aan verbeterd, nadat er een onderhoudscontract is afgesloten voor de installaties. "Nu worden de installaties goed beheerd. Ze worden op afstand gemonitord. Filters worden op tijd vervangen, evenals de batterijen van thermostaten."

 

Body Tabs
Type gebouw

Primair onderwijs

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

400

Actief betrokken

Schooldirectie
Schoolbestuur

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

1950

Jaar van de verduurzaming

2010

Aantal m2 BVO

2044

Gebruikte hulpmiddelen

UKP NESK

Positief betrokken marktpartijen
Type maatregelen

Isolatie
Ventilatie
Duurzame materialen
Energie opwekken

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen