Opfrisbeurt geeft Mariaschool goede uitstraling

De Mariaschool in Ulft heeft een cosmetische, onderwijskundige en duurzame opknapbeurt gehad. Door goed monitoren, kritisch inkopen en werkzaamheden te combineren is de oude school omgetoverd in een aantrekkelijk en energiezuinig schoolgebouw. André Wiesman, stafmedewerker huisvesting en innovatie bij schoolbestuur Essentius: "Als je planmatig werkt en creatief omgaat met de MOP's kom je een heel eind met de vergoedingen voor het gebouwonderhoud."

Voormalig directielid Wiesman is sinds drie jaar verantwoordelijk voor de huisvesting. Onderwijskundige vernieuwingen en energiebesparing staan bij Essentius nu echt op de agenda. De MOP's zijn geactualiseerd, bij alle 7 oudere schoolgebouwen is een energiescan gedaan en nu worden energiebesparende maatregelen genomen. "Wij gaan nu proactief met huisvesting om. We schakelen externe specialisten in om het inzicht in de gebouwsituatie en de financiën te verbeteren. Daardoor kunnen we creatiever omgaan met de MOP, bijvoorbeeld door te schuiven met budgetten en werkzaamheden te combineren als dat economisch voordeel oplevert."

De opknapbeurt van de Mariaschool is daarvan een voorbeeld. Dat gebouw zag eruit alsof het een tijdelijke voorziening was. Het energieverbruik was relatief hoog en de indeling (smalle gangen, onhandige ruimten) was niet erg werkzaam. "Het was vaak rommelig in de school door de oude, traditionele inrichting. Met name de kapstokken met een overvloed aan jassen en tassen waren een doorn in het oog. Daar wilden we graag wat aan doen. Daarom zijn de gangen breder gemaakt zodat er leerpleinen ontstonden. Nieuwe kasten in de lokalen en op de gangen zorgen voor extra opbergruimte. Die verbouwing is gecombineerd met de installatie van LED-verlichting en het vervangen plus isoleren van de plafonds."

In de nabije toekomst zal de verwarming worden aangepast zodat de temperatuur in elke ruimte afzonderlijk kan worden geregeld. Dat moet een besparing van 20-25% op het gasverbruik opleveren en zorgt voor meer comfort. Het onderwijspersoneel en de leerlingen hebben een actieve rol bij het terugdringen van het energieverbruik. "Ieder schoolgebouw krijgt een eigen gebruiksaanwijzing. Daarmee maken we het gemakkelijker voor het team om zo energiezuinig mogelijk te zijn. Om dat extra aantrekkelijk te maken mogen ze het geld dat ze als school besparen uitgegeven aan onderwijsinhoudelijke extra's."

In de gemeente Oude IJsselstreek zijn allerlei ontwikkelingen met betrekking tot de scholen gaande. De toekomst van de Mariaschool op de middellange termijn is daardoor onzeker. Voor Essentius is dat geen reden geweest om af te wachten. "De school is met een vrij beperkte investering nu op maat voor actuele onderwijsvragen en men is weer trots op het gebouw. Door die uitstraling zijn er ouders die kiezen voor de Mariaschool en dat levert ook inkomsten op. Want een school krijgt € 50.000,- per kind *) in een schoolloopbaan, dus met vier extra kinderen heb je die verbouwing er al uit."

*) Een school ontvangt jaarlijks € 6.500,-- per kind (cijfers 2015) aan Rijksbijdrage.

Body Tabs
Type gebouw

PO

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

240

Actief betrokken

Schoolbestuur
Facilitair medewerker
Leerkrachten
Locatiedirecteur

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

1968

Jaar van de verduurzaming

2016

Aantal m2 BVO

1870

Positief betrokken marktpartijen
Type maatregelen

Verwarmen
Verlichten
Ventileren
Isoleren
Energie beheren
Beleid aanpassen
Energie opwekken
Gedrag aanpassen
Gebouw beheren

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen