Oud en nieuw in balans

Het statige en compacte Edith Stein College uit 1931 aan het Couperusplein in Den Haag is deels gerenoveerd en deels nieuw gebouwd. Het karakter van de historische gebouwelementen is behouden gebleven doordat de nieuwbouw daar qua sfeer naadloos op aansluit. Ton van Eijk, conrector: "Duurzaamheid stond bij de voorbereidingen niet op de voorgrond, energiebesparing wel."

Het oude gebouw was energetisch zo lek als een mandje. Om de authenticiteit van het gebouw niet aan te tasten is alleen het dak van de kapel, de huidige aula, geïsoleerd. Desondanks wordt er enorm veel op energie bespaard. "Dat komt door het stuk nieuwbouw, waar automatisch alle gangbare isolatiemaatregelen zijn gebruikt. Maar we hebben ook een vernieuwend ventilatiesysteem, dat lucht op een speciale manier inblaast en mengt, waardoor de warmte heel lang in de ruimtes blijft hangen."

Het is nog niet te zeggen of het gebouw werkelijk veel bespaart op energie. Door inregelproblemen van het klimaatsysteem is er in het eerste jaar na de opening teveel gebruik gemaakt van de stadsverwarming. Alle eventuele besparingen zijn daardoor teniet gedaan.

Het gas- en waterverbruik is ten opzichte van het oude pand sterk gedaald. Het is nog niet exact duidelijk hoe dat komt. "Misschien komt het door de nieuwe waterbesparende toiletten. Dagelijks gaan hier minimaal 900 kinderen naar het toilet."

Een heel verrassende besparing op energie komt doordat al het printwerk naar vier grote printers wordt geleid. Daardoor is het printvolume met 75% gedaald. "Het is een hele simpele maatregel om al die printertjes te vervangen door een paar grote, maar je bespaart er enorm mee op energie en papier."

Body Tabs
Type gebouw

Voortgezet onderwijs

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

800

Actief betrokken

Schoolbestuur
Directie

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

1931

Jaar van de verduurzaming

2014

Aantal m2 BVO

6.600

Positief betrokken marktpartijen
Type maatregelen

Energiebeheer
Binnenklimaat
Isolatie

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen