40 jaar oude Sint Jorisschool heeft eigentijds en duurzaam gebouw

De Sint Jorisschool wil bijdragen aan duurzaamheid. In de afgelopen jaren zijn vele maatregelen genomen om de school energiezuinig en gezond te maken. Uiteraard is de bijbehorende kostenbesparing mooi meegenomen, maar educatie is ook een belangrijke motivatie, zegt directeur Annet Wensink. "Wij willen de leerlingen meegeven dat de grondstoffen van deze wereld niet oneindig zijn."

Enkele jaren geleden bleek uit metingen van de GGD dat de luchtkwaliteit in de school erg slecht was. Elk lokaal kreeg daarom een ventilatiesysteem. Om geen warmte te verspillen is gekozen voor een slim systeem, dat eerst de warmte uit de vuile lucht haalt voordat deze naar buiten wordt geblazen. Sensoren in het systeem geven een seintje als de luchtfilters vol zitten en verwisseld moeten worden.  "Zo'n ventilatiesysteem is heel fijn, maar het went wel. Toen we laatst een kleine storing hadden dacht je meteen 'wat stinkt het in dat lokaal'.  Het is voor ons dus heel belangrijk dat de lucht 'op groen' blijft. Zo noemen de leerlingen dat, omdat er een groen lampje brandt als de luchtkwaliteit goed is."

Een volgende stap was een betere afstemming van de drie cv-ketels in het gebouw. In het verleden kwam het weleens voor dat één van de ketels een hele vakantie door brandde. Met een nieuwe bediening via internet is het heel eenvoudig geworden om de ketels goed af te stemmen op de openingstijden van de school.

Sinds 2015 is de school uitgerust met 114 zonnepanelen en energiezuinige led-verlichting. Daardoor is het gebouw nu stroomneutraal. Dit is uitgevoerd door Slim Opgewekt, vooral omdat dat bedrijf meedenkt over 'wat de verduurzaming betekent voor de kinderen'. "Zij leveren echt maatwerk in hoe je dit voor kinderen introduceert. Ze hebben een lesprogramma, maken van de ingebruikname een leuk evenement en ze zijn bereid om mee te denken over andere energieprojecten. Dat is heel fijn, ze zijn ontzettend betrokken."

Nu het gebouw in orde is wordt er nagedacht over de materialen in de school. "Wij zijn heel kritisch op het gebruik van schoonmaakmiddelen, toiletpapier en dergelijke. Want ook daar kan een stuk duurzamer mee worden omgegaan."

Body Tabs
Type gebouw

PO

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

230

Actief betrokken

Schoolbestuur
Locatiedirecteur
Leerlingen

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

Jaren 70

Jaar van de verduurzaming

2015

Aantal m2 BVO

1300

Positief betrokken marktpartijen
Type maatregelen

Verlichten
Ventileren
Energie opwekken
Financiering regelen
Gedrag aanpassen
Gebouw beheren

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen