Ouders Jan van Rijckenborgh-scholen bekostigen zonnepanelen

In ongeveer drie weken tijd kreeg de Jan van Rijckenborghschool in Heiloo voldoende geld bij elkaar om 66 zonnepanelen aan te schaffen. Daarmee kan de school in zijn eigen elektrische energiebehoefte voorzien. Het idee was afkomstig van een ouder, vertelt directeur Marije Peters. "Zelf energie opwekken is een actueel onderwerp en daar wilden we wel aan meedoen, samen met onze school in Hilversum. Die ouder heeft subsidie aangevraagd en het hele project opgestart."

In totaal was er € 40.000 nodig om beide scholen te voorzien van zonnepanelen. Dat is bij elkaar gebracht met hulp van crowdfundingplatform GreenFund Holland. Dat heeft bij de start van de campagne communicatiemateriaal beschikbaar gesteld, dat de school kon gebruiken voor een persbericht in de krant, op de website, op Facebook en in nieuwsbrieven. Vervolgens konden de ouders een bedrag naar keuze inleggen via het platform. "Financieel is het best aantrekkelijk. Sparen levert niet zoveel meer op en op deze manier halen ze een rendement van 2,5% in maximaal tien jaar tijd. Het is bovendien voor een goed doel, want ze helpen de school waar hun eigen kinderen naartoe gaan."

Met de zonnepanelen levert de school een bijdrage aan duurzaamheid en de gezamenlijke zorg voor de leefomgeving. In de lessen is er aandacht voor zonne-energie en op een informatiepaneel in de hal is op kindvriendelijke wijze af te lezen hoeveel stroom de panelen opwekken. Financieel profijt heeft de school de komende jaren nog niet van de opgewekte energie. "Met crowdfunding kun je gemakkelijk geld bij elkaar krijgen voor de bekostiging, maar de medaille heeft ook een keerzijde. Dat is dat de opbrengst de eerste jaren wordt gebruikt om dat geld terug te betalen."

Body Tabs
Type gebouw

Primair onderwijs

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

85

Actief betrokken

Schoolbestuur
Locatiedirecteur
Ouders

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

1960

Jaar van de verduurzaming

2016

Positief betrokken marktpartijen
Type maatregelen

Energie opwekken
Financiering regelen

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen