PCC Heiloo voor 30 jaar huurder van 'eigen' duurzaam schoolgebouw

Sinds 2014 is het Petrum Canisius College Heiloo gevestigd in een modern, energiezuinig en duurzaam schoolgebouw. Het gebouw wordt 30 jaar lang gehuurd op basis van het nieuwe financieringsconcept 'Huren als een eigenaar'. De school heeft lage exploitatiekosten en is verzekerd van een goed onderhouden gebouw en installaties. Herman Jansen, voormalig directeur financiën en beheer: "De school is in alle opzichten gebaat bij deze oplossing."

Het oude gebouw van PCC Heiloo was bijna 50 jaar oud. Het was te groot, er was achterstallig onderhoud, de installaties waren verouderd en het gebouw was niet geïsoleerd. Het schoolbestuur moest kiezen: een ingrijpende renovatie of nieuwbouw. Men koos voor vervangende nieuwbouw omdat daarmee een hoger duurzaamheidsniveau kon worden gehaald met als resultaat lagere exploitatiekosten.  Vanwege een budgettair lastige positie van de gemeente was een gebruikelijke financieringscontructie niet mogelijk. Daarom is gekozen voor alternatieve financiering op basis van een doordecentralisatievariant. Het geld dat via de gemeente uit de doordecentralisatie kwam werd samengevoegd met de MI-gelden van de schoo. Daarmee kon een financiering worden aangegaan bij een commerciële partij.

Duurzaamheid is een essentieel onderdeel van het financieringsconcept, legt Jansen uit.  "Bij deze manier van financieren, waarbij geldstromen worden samengevoegd, betrek je de exploitatie bij de investeringen. Dat betekent concreet dat wij meer konden investeren dan de gemeente normaliter zou hebben gedaan. Daardoor was er geld voor duurzame materialen, een systeem voor warmte-koude-opslag (WKO) en zonnepanelen. Het gebouw is daarnaast heel compact. Al die dingen samen zorgen ervoor dat de exploitatie van de school gunstiger werd."

De school huurt het gebouw van een daarvoor opgerichte stichting op basis van een reguliere ROZ-huurovereenkomst. Die stichting is verantwoordelijk  voor het beheer en onderhoud van het gebouw, inclusief de installaties. "De installaties zijn een dominant onderdeel van de duurzame gebouwconfiguratie. Het is dus logisch dat het onderhoud van gebouw én installaties in één hand blijft. Voor de school is dat het erg handig dat de stichting dat onderhoud doet. En het zit allemaal in de huurprijs."

Body Tabs
Type gebouw

PO

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

320

Actief betrokken

Schoolbestuur

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

1961

Jaar van de verduurzaming

2014

Aantal m2 BVO

3.587 (oud)
3.231 (nieuw)

Positief betrokken marktpartijen
Type maatregelen

Energie beheren
Financiering regelen
Energie opwekken
Gebouw beheren

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen