Plusgroep werkt mee aan energiebesparing op de Oranjeschool

De Oranjeschool deed mee aan de Klimaatverbond Energy Battle. Leerlingen uit de plusgroep gingen de uitdaging aan om thuis en op school zoveel mogelijk energie te besparen. Dirk Hogewoning, student milieukunde en stagiair van de gemeente Katwijk, begeleidde het project. "Het gebouw was kort geleden grondig gerenoveerd, maar er bleken toch nog wel wat verbeterpunten te zijn ten aanzien van het energieverbruik."

Door de meterstanden goed bij te houden werd duidelijk dat 33% van de energie werd verbruikt op tijdstippen waarop de school gesloten was. Samen met de leerlingen uit de plusgroep ging Dirk op zoek naar besparingsmogelijkheden. "We vonden een kamer die nauwelijks wordt gebruikt en waar de verwarming aan stond terwijl het raam was geopend. Ook ontdekten we dat apparaten als de boiler en de serverkoeling altijd aan stonden. Deze zijn nu zo ingesteld dat ze 's avonds en in het weekeinde worden uitgeschakeld. Wat ook flink bijdraagt aan de energiebesparing is dat iedereen in de school wordt aangemoedigd om alle verlichting en verwarmingen die onnodig aan staan uit te zetten. Deze eenvoudige maatregelen kosten niets en hebben in de vier weken van de battle al gezorgd voor 8% gas- en 6% stroombesparing."

Enthousiasme leidt tot permanente energiemonitoring
De plusgroep kreeg elke vrijdag een les met opdrachten over energie. Daarin deelden de leerlingen enthousiast welke maatregelen ze thuis hadden gedaan en werd bedacht welke mogelijkheden er op school nog waren om energie te besparen. Via door henzelf gemaakte vlogs kon iedereen die voortvarende aanpak volgen. De gemeente Katwijk is blij het het resultaat en heeft aangeboden om de school te voorzien van permanente energiemonitoring. Op basis van de inzichten die daaruit verkregen worden kan de school een goede afweging maken over maatregelen om het energiegebruik de komende tijd nog verder te verlagen.

Body Tabs
Type gebouw

Primair onderwijs

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

240

Actief betrokken

Leerkrachten
Locatiedirecteur
Ouders
Leerlingen

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

1951 (renovatie 2012)

Jaar van de verduurzaming

2016

Aantal m2 BVO

1.290

Gebruikte hulpmiddelen

Klimaatverbond Energy Battle

Positief betrokken marktpartijen
Type maatregelen

Verwarmen
Verlichten
Ventileren
Gedrag aanpassen

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen