Prestatiecontract VSB De Regenboog

VBS De Regenboog is de eerste school in Nederland met een 15-jarig prestatiecontract, waarin afspraken zijn vastgelegd over onderhoud, energiezuinigheid en het binnenklimaat. Directeur Emiel Link is zeer tevreden over de ‘ESCo’ die dit verzorgt. “Het is een spannende keuze. Maar er is een groot onderling vertrouwen, en als er iets hapert staan ze meteen op de stoep. Goede dienstverlening heeft z’n prijs, maar wij hebben nu jarenlang een gegarandeerd gezonde school en kunnen zelfs toekomstige maatregelen financieren.”

In 2014-2015 is het monumentale schoolgebouw uitgebreid met vier klaslokalen. Zes van de bestaande 19 lokalen zijn gerenoveerd. Deze lokalen zijn voorzien van isolatie en een hoogwaardige klimaatinstallatie, die ook voor verwarming en koeling zorgt. In het gerenoveerde deel van het gebouw is nu een goed binnenklimaat.

Het prestatiecontract geeft VSB De Regenboog de zekerheid dat het gehele gebouw en de installaties in een bepaalde conditie blijven en dat het 'fris en warm' is in het gebouw. Hiervoor ontvangt het ESCo Ovvia jaarlijks een vergoeding. Daaruit betaalt het bedrijf ook de energierekening. Link: "Wij hebben in het prestatiecontract vastgelegd dat van iedere euro die Ovvia bespaart ten opzichte van de energierekening van voor de renovatie 85 procent in een apart potje komt voor weer nieuwe investeringen. De resterende 15 procent is een bonus voor Ovvia."

Een deel van de school, dertien lokalen, beschikt nu nog niet over luchtkwaliteit B. "Ovvia heeft berekend dat het financieel haalbaar is om in de loop van de komende vijftien jaar uit deze pot een ventilatiesysteem te betalen zodat straks de hele school beschikt over een goed binnenklimaat. Met dit contract hebben we dus een soort groeimodel afgesproken."

Bekijk het volledige artikel op RVO.nl

Body Tabs
Type gebouw

Primair Onderwijs

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

444

Actief betrokken

Directeur

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

1950

Jaar van de verduurzaming

2014 - 2015

Aantal m2 BVO

2737 m2

Positief betrokken marktpartijen
Type maatregelen

Energie beheren
Ventileren
Onderhoud installaties
Financiering regelen

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen