Rijnlands Lyceum heeft de ventilatiecapaciteit verdubbeld

In de nieuwe vleugel uit 2006 van het Rijnlands Lyceum in Oegstgeest waren vanaf de opening klachten over het binnenklimaat. Met CO2-meters werd aangetoond dat de luchtbehandeling onvoldoende capaciteit had. In 2014 is dat opgelost met een tweede luchtbehandelingskast op het dak. Bert Velthuizen, facilitair manager en hoofd inkoop: "We hebben dubbel zoveel ventilatiecapaciteit. Nu is de luchtkwaliteit goed."

De Stichting Rijnlands Lyceum heeft scholen in Den Haag, Sassenheim, Wassenaar en Oegstgeest. Voor maatregelen om het binnenklimaat te verbeteren is het subsidiebeleid van de gemeente erg belangrijk. Dat kan enorm verschillen. "Den Haag is soepeler dan andere gemeenten met het verstrekken van subsidies. In de andere gemeenten moet je dus sparen of zelf geld vrij maken om te kunnen investeren in maatregelen. Daar kan soms best een aantal jaren overheen gaan."

Bij het nemen van maatregelen krijgen de ruimtes met de grootste problemen voorrang. Voorafgaand worden de lokalen daarom intensief gemonitord met CO2-meters. Dat is ook gedaan bij het Rijnlands Lyceum in Oegstgeest. "Wij hebben in 2011 van die stoplichtmeters aangeschaft en in de klassen opgehangen. De docenten moesten de meetwaarden bijhouden en aan de conciërge doorgeven. Ze kregen schriftelijk uitleg hoe de meters werken en hoe ze ermee om moesten gaan."

Discussies met docenten over het binnenklimaat zijn altijd heel lastig. Voor docenten is het moeilijk om te begrijpen dat er onderscheid is tussen temperatuur en ventilatie. "Zij roepen 'het is warm en benauwd in het lokaal en ik krijg hoofdpijn'. Dan leg je uit dat de lucht verzadigd is en dat ze meer moeten ventileren tegen de hoofdpijn.  De temperatuur kan omlaag worden gebracht met screens, zonwering of koelsystemen. Als je als school maar duidelijk laat blijken dat je daar heel serieus mee omgaat krijg je wel een aantal docenten mee en die gaan er heel goed mee om. Maar anderen denken 'klets maar lekker, ik ga mijn eigen gang'."

In Oegstgeest is men jaren bezig geweest om het bestaande systeem goed ingeregeld te krijgen, maar het was één grote ellende. Dan weer draaide een ventilator de verkeerde kant op waardoor lucht werd afgezogen inplaats van ingeblazen, dan weer ging er iets kapot. "Uiteindelijk besloten om een extra ventilatiekast op het dak van de nieuwe vleugel te plaatsen. Met die tweede kast zijn die problemen verholpen. De luchtkwaliteit is nu goed, al is het 's-zomer nog wel behoorlijk warm."

Body Tabs
Type gebouw

VO

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

750

Actief betrokken

Schoolbestuur
Facilitair medewerker
Locatiedirecteur
Leerkrachten

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

1967 (uitbreiding 2006)

Jaar van de verduurzaming

2014

Aantal m2 BVO

2.700

Gebruikte hulpmiddelen

PVE Frisse Scholen

Type maatregelen

Ventileren
Financiering regelen
Gedrag aanpassen
Gebouw aanpassen
Afspraken maken
Monitoren

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen