Riool verwarmt en koelt Vellesan College

De gemeente Velsen is bezig met een duurzaam project om afvalwarmte in het riool te gebruiken. Tijdens de vervanging van de rioolbuizen worden daar voorzieningen voor aangebracht. Schoolbestuur Dunamare is daarbij aangehaakt. Vanaf  het voorjaar van 2017 wordt een deel van een schoolgebouw van het Vellesan College verwarmd en gekoeld met energie uit rioolwater. Een leuk en kansrijk initiatief, zegt senior adviseur huisvesting Harry van Wijk. "Dat scheelt jaarlijks 13.000 kubieke meter gasverbruik, het project verdient zich in circa 7 jaar terug en we krijgen een betere leeromgeving."

Het liefst had Dunamare deze pilot willen doen met een nieuw schoolgebouw, maar qua planning was dat niet haalbaar. Daarom is gekozen om riothermie in een deel van een bestaand gebouw toe te passen. Dat betreft een uitbreiding van het hoofdgebouw, dat een monumentale status heeft. "Die uitbreiding stamt uit 2012 en is met de modernste technieken geïsoleerd, dus uitstekend geschikt voor zo'n project."

Het was voor Dunamare eenvoudig om met enkele extra investeringen in het project in te stappen. Er kon gebruik worden gemaakt van subsidies op energie-investeringen en op duurzame energie. De gemeente doet alle investeringen die te maken hebben met de rioolbuizen. "Zo krijg je een leuk samenwerkingsverband. Maar dat is alleen mogelijk als zo'n project op deze manier wordt ondersteund met subsidies."

Het is de verwachting dat de energie uit het riool volstaat om het gebouw te verwarmen bij buitentemperaturen van -7 graden en hoger. 's Zomers zorgt de koeling voor een prettiger leeromgeving. Dunamare hoeft voor de energie die aan het riool wordt onttrokken niets te betalen. "Voor de gemeente is het afvalenergie, die naar de waterzuivering wordt afgevoerd. Voor die installaties maakt het niet uit dat dat water een paar graden minder warm is."

 

Documenten
Bestand
Body Tabs
Type gebouw

VO

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

750

Actief betrokken

Schoolbestuur
Locatiedirecteur
Facilitair medewerker

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

2012

Jaar van de verduurzaming

2017

Aantal m2 BVO

5.521 (oud-+nieuwbouw)
2.064 (nieuwbouw)
3.500 (riothermie)

Positief betrokken marktpartijen
Type maatregelen

Verwarmen
Isoleren
Energie opwekken

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen