Rudolf Steiner School

Toen de plannen voor een nieuwe MFA strandden kon de Rudolf Steiner School in Krimpen aan den IJssel duurzaam worden gerenoveerd. Het gebouw is de komende twintig jaar weer prima geschikt voor onderwijs. Docent Caroline Luijendijk: "Het gebouw heeft meer allure gekregen. Het is ook een veel behaaglijker gebouw geworden en vooral de entree is veel lichter."

Voor de aanpassingen op het gebied van duurzaamheid heeft het schoolbestuur gebruik gemaakt van het Green Deal traject voor de verduurzaming van scholen. De renovatie ging veel verder dan alleen een opknapbeurt van de binnen- en buitenkant. Het pand is grondig geïsoleerd, er is dubbele beglazing en er is een luchtbehandelingssysteem geïnstalleerd. Het nieuwe dak is voorzien van 70 zonnepanelen. Die leveren 17.000 kWh op, voldoende voor het totale energieverbruik van de school. Rondom de school zijn twee groene schoolpleinen aangelegd, een cadeautje van de ouders. "Zij hebben met een minimaal budget een prachtige natuurspeelplaats gemaakt."

Caroline Luijendijk was tijdens de renovatie aanspreekpunt voor de school. Zij werd betrokken bij allerlei praktische zaken over de inrichting, maar ook bij de planning. Tijdens de werkzaamheden aan de buitenkant gingen de lessen gewoon door. Dat ging in goed overleg met de aannemer. Als de kinderen bezig waren met een toets maakten ze gewoon even geen herrie. Toch was het een pittige periode, vooral toen de binnenkant werd opgeknapt. "We hebben een half jaar flink moeten improviseren. Een deel van de kinderen heeft een tijdlang les gehad in de aula en in vergaderruimtes."

Iedereen bij de Rudolf Steiner School is blij met deze duurzame oplossing. Er is 7 jaar gesproken over een nieuwe MFA, waar de school deel van zou uitmaken. "In de MFA zouden we op grond van het leerlingenaantal veel minder ruimte krijgen.We zitten nu bovendien op een heel mooi plekje met veel groen om de school. Dus wij zijn ontzettend blij dat de plannen van het MFA zijn afgeblazen en wij toch subsidie hebben gekregen om te verbouwen."

Documenten
Bestand
Body Tabs
Type gebouw

Primair onderwijs

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

110

Actief betrokken

Gemeente Krimpen aan den IJssel

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

1958

Jaar van de verduurzaming

2015

Aantal m2 BVO

1036

Gebruikte hulpmiddelen

Advies van Ruimte OK.

Type maatregelen

Isoleren
Verlichting
Energie opwekken

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen