Gemeentelijke Schooldag van de duurzaamheid
IKC De Holtbanck is één van de 15 basisscholen die in 2016 deelnam aan de eerste Schooldag van de duurzaamheid in Rheden. Het doel is kinderen te laten zien, ruiken, voelen, horen en proeven wat duurzaamheid is. Directeur Henk van de Kaa doet mee vanuit educatieve motieven. "Leerlingen worden met activiteiten als Gezond Kwartetten, Koken voor Vogels, Spelen met Afval en Creatieve Smaak spelenderwijs bewust gemaakt dat ze zélf kunnen bijdragen aan een duurzame samenleving."
Het gebouw van IKC De Holtbanck is in 2013 ingrijpend gerenoveerd. Binnenkort worden er zonnepanelen geplaatst. Wat betreft energieverbruik, binnenklimaat en leeromgeving is de school dan up-to-date. Maar de drive die men van oudsher had om met de natuur bezig te zijn was onderhand op de achtergrond geraakt. De Schooldag van de duurzaamheid was een mooie gelegenheid om daar weer een speerpunt van te maken, zonder dat dit veel inspanningen met zich meebracht. "Degenen die deze dag organiseren hebben dat dermate goed voorbereid, dat je als school alle ideeën, materialen en menskracht krijgt aangeleverd. Het inpassen van de dag is relatief eenvoudig en heeft onze eigen leerkrachten maar heel weinig tijd gekost."
IKC De Holtbanck doet in 2017 weer mee aan de Schooldag van de duurzaamheid. Ook gaan de leerlingen aan de gang met het project Schoon Belonen, een initiatief om plastic afval apart in te zamelen.
Het concept voor de Schooldag van de duurzaamheid is ontwikkeld op verzoek van wethouder Nicole Olland uit Rheden. Voor de dag is speciaal lesmateriaal ontwikkeld, zoals een kindvriendelijke vertaling van de 17 Global Goals en informatieve filmpjes met onder anderen weerman Reinier van den Berg. Naast de gemeente en de 15 scholen deden er 40 lokale en regionale bedrijven en 130 vrijwilligers mee. Voor de volgende Schooldag van de duurzaamheid kunnen ook andere gemeenten zich aanmelden. Zij kiezen zelf een datum voor hun eigen gemeentelijke Schooldag van de duurzaamheid.
Bekijk hieronder een impressie van de dag in 2016, gemaakt door Omroep Gelderland.
Het fotomateriaal bij deze praktijkervaring is gemaakt door Jeroen Gosse.