School geeft het goede voorbeeld

De School met de Bijbel in Zuilichem heeft alle verlichting in het gebouw vervangen door LED-lampen. 88 zonnepanelen op het dak leveren voldoende energie om ze te laten branden. De leerlingen worden actief bij deze verduurzaming betrokken, vertelt directeur Hans van Leerdam. "Dat is de belangrijkste reden dat we voor het concept van Slim Opgewekt hebben gekozen."

Alle oude TL-verlichting in het gebouw is vervangen door energiezuinige LED-varianten. In de lokalen zijn ook de armaturen vernieuwd. Zelfs in de bergingen of de kastjes is geen conventionele lamp meer te vinden. De zuinige verlichting levert op basis van een voorzichtige inschatting een besparing van minstens 20% op. Het is belangrijk om ook het verbruik van andere elektrische apparaten in de gaten te houden. "Apparaten zijn veel zuiniger dan vroeger, maar er wordt wel steeds meer apparatuur de school ingedragen. Dat is een aandachtspuntje."

De leverancier van de zonnepanelen en de verlichting heeft veel aandacht voor de bewustwording van leerlingen ten aanzien van energiegebruik. Bij de ingebruikname werd een Energiefeest georganiseerd. En in de school staat een scherm waarop het stroomverbruik van de school en de opbrengst van de zonnepanelen te zien is. Dat gebeurt kindvriendelijk, in termen als hoelang je tv kunt kijken.

Aandacht voor het energieverbruik is gedurende het schooljaar een regelmatig terugkerend onderwerp. "Zodra het in de lessen over energie gaat wordt onze eigen school als voorbeeld aangedragen. Waarbij we hopen dat bewust omgaan met energie beklijft als iets wat bij deze tijd hoort en normaal is."

Body Tabs
Type gebouw

Primair onderwijs

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

121

Actief betrokken

Directeur

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

Jaren vijftig

Jaar van de verduurzaming

2015

Aantal m2 BVO

940

Positief betrokken marktpartijen

Slim Opgewekt!

Type maatregelen

Verlichting

Energie opwekken

Gedrag beïnvloeden

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen