SPO Utrecht heeft profijt van online monitoring

SPO Utrecht is een bestuur voor openbaar primair onderwijs in Utrecht. In de afgelopen jaren is er bij renovatie- en nieuwbouwprojecten veel gedaan om het energieverbruik te minimaliseren en zelf zoveel mogelijk energie op te wekken. Op ruim 70 procent van de scholen zijn zonnepanelen geïnstalleerd en een aantal gebouwen is uitgerust met groene daken en nestkasten voor vleermuizen. 

Duurzaamheid is voor SPO Utrecht niet alleen een kwestie van idealisme, maar ook een economische noodzaak, legt beleidsadviseur Huisvesting Rob van der Westen uit. “Uiteraard willen we zo goed mogelijk omgaan met datgene wat de natuur ons biedt. Dat betekent gebruik maken van de energie van de zon en zo min mogelijk energie verspillen door goed en duurzaam te isoleren. Maar vaak denken schooldirecties dat energie opwekken betekent dat je winst maakt. Dat klopt niet. Wij investeren in duurzaamheid en in nieuwe installaties. In de exploitatie zijn die duurder. Door extra te investeren in duurzaamheid maken wij dus geen winst, maar geven wij minder uit aan kosten, zodat er meer geld over blijft voor onderwijs.”

Online monitoring is één van de manieren waarmee SPO Utrecht de kosten van installaties slim kan beheersen. “Er wordt voortdurend gekeken of de
gebouwen technisch goed functioneren. Want een goed werkende installatie verbruikt minder energie, zorgt voor een beter binnenklimaat en gaat langer
mee.” 

Bekijk hier het praktijkvoorbeeld

Meer praktijkervaringen

Hoe gaan andere schoolbesturen en gemeenten om met vraagstukken over het realiseren van duurzame en goede onderwijshuisvesting en de financiering daarvan? Wat zijn ervaringen van collega's? Bekijk hier alle duurzame praktijkervaringen.

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen