Stichting Spaarnesant verduurzaamt

Stichting Spaarnesant in Haarlem kwam jaarlijks geld tekort voor de exploitatie. In 2012 werd besloten te investeren in onderhoudsarme, frisse en energiezuinige gebouwen. Door te monitoren werden de mogelijkheden voor verbetering in kaart gebracht. "We combineren werkzaamheden en kiezen bij renovaties voor onderhoudsarme materialen, zoals kunststof kozijnen", zegt beleidsadviseur Tom van Hooijdonk.

Eén van de doelen was het energieverbruik met minimaal 15% terug te brengen ten opzichte van 2012. Dat wordt gerealiseerd door op natuurlijke vervangmomenten altijd te kiezen voor energiezuinige CV-pompen, ventilatoren, HR-ketels en verlichting. Een energiecoördinator heeft de energie-inkoop gestroomlijnd en corrigeert onjuiste facturen. "Daarmee heeft hij zichzelf al ruimschoots terugverdiend", zegt directeur bedrijfsvoering Jan Aalberts.

De gebouwen zijn anno 2015 binnen de financiële mogelijkheden zo energiezuinig mogelijk gemaakt. De winst die verder te behalen is hangt af van het gedrag van de gebruikers. Even is overwogen om zuinigheid te stimuleren door hen zelf de energierekening te laten betalen. Maar daardoor zouden schaalvoordelen en de verevening tussen scholen komen te vervallen. De scholen worden wel in de gaten gehouden. "Met slimme meters kijken we of er vreemde pieken zijn in het energieverbruik. Als dat zo informeren we de school of grijpen we in, Dat werkt het beste, want scholen zijn zelf totaal niet bezig met energie of het klimaat."

De verduurzaming bij Spaarnesant heeft resultaat. Op gas werd in 2015 25% bespaard. Dat wordt in 2016 ongeveer 35%. De besparing op elektriciteit was in 2015 8%. Dat zal door de plaatsing van zonnepanelen stijgen naar ongeveer 15% in 2016. Het best presterende gebouw is dat van het energieneutrale Plein Oost (wekt 106.000 kWh op). Mytylschool De Regenboog uit 1978 is met een zwembad een echte grootverbruiker. Daar zal volgend jaar na een ingrijpende renovatie ongeveer 40% bespaard worden door nieuwe gevels, nieuwe ketels, regelsystemen, tijdklokken, pompen voor het zwembad en zonne-collectoren voor verwarming van het zwembadwater.

Documenten
Bestand
Body Tabs
Type gebouw

Primair onderwijs
Voortgezet onderwijs

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

6.700

Actief betrokken

Stafbureau
Directies

Jaar van de verduurzaming

2015-2018

Type maatregelen

Monitoring
Energiebeheer
Isoleren
Stroomlijnen inkoop energie
nderhoudsarme materialen

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen