Uitbesteden gebouwbeheer geeft rust bij De Rank

Directeur Herma Brinkhuis regelde vroeger alle gebouwregelateerde zaken zelf. Een verstopt toilet, schilderwerk, nieuwe vloerbedekking, schade door vandalisme, een kapotte deurklink of een lekkende kraan; voor elke klus klom ze in de telefoon om de juiste monteur erbij te halen. Nu het gebouwbeheer is ondergebracht bij PHB Facility gaat dat veel gemakkelijker. "Ik meld het in het digitale systeem en zij zorgen dat mankementen snel worden verholpen."

De Rank in Lochem is één van de drie scholen van de Vereniging voor Christelijk Basisonderwijs Lochem - Laren (VCBO LL). Dat is een klein bestuur, dat leunt op de inzet van vrijwilligers. In de scholen doen de directeuren alles zelf. "Voor zo'n klein bestuur werken is heel fijn, maar het gebouw in orde houden vind ik lastig. Als directeur heb ik niet heel veel kennis van achterstallig onderhoud. Als er iets kapot gaat moet je toch beslissen hoe je dat wilt oplossen. Nu heb ik vakmensen, die dat voor mij regelen."

Brinkhuis schat in dat ze wekelijks gemiddeld een kwartier bezig was met gebouwgerelateerde dingen. Dat kwartiertje tijd was niet het grootste bezwaar. "Het voelde heel hectisch, doordat ik verspreid op allerlei momenten gedurende de week met onderhoud bezig was. Dat PHB dat nu doet geeft vooral een stuk rust. Voor ons directeuren is dit echt heel fijn."

VCBO LL heeft voor alledrie de scholen het gebouwonderhoud, installatieonderhoud en de vandalismecontrole uitbesteed. Voor het onderhoud aan de installaties sluit PHB onderhoudscontracten af met gespecialiseerde bedrijven. Het bedrijf doet ook het beheer van alle overige bovenschoolse contracten (onderhoud cv-ketel, vuilcontainer, etc.). "Zij onderhandelen voor ons, zodat wij goedkopere contracten kunnen afsluiten. We doen dit nu sinds begin 2016. Het bevalt goed. We  merken dat de gebouwen in betere conditie zijn dan voor die tijd."

Body Tabs
Type gebouw

PO

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

178

Actief betrokken

Schoolbestuur
Locatiedirecteur

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

1980

Jaar van de verduurzaming

2016

Aantal m2 BVO

1.424

Positief betrokken marktpartijen
Type maatregelen

Collectief inkopen
Gebouw beheren
Afspraken maken

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen