Utrecht leert van renovatieprojecten naar duurzame scholen

De renovatie van basisschool Wijzer aan de Vecht in 2015 was tevens een studieobject. Om inzicht te krijgen in de consequenties van duurzame maatregelen werd GPR Gebouw gebruikt. Het resultaat is een moderne school met een historische touch, met energielabel  A++ (bekijk de school in GPR Gebouw). Projectmanager maatschappelijk vastgoed Marcel Prijt in Utrecht: "Deze trajecten gebruiken we ook om kennis te ontwikkelen. Dat kost tijd en geld, maar op de langere termijn verdienen de opgedane inzichten zich dubbel en dwars terug."

Utrecht zet voor de renovatie van basisscholen steeds vaker GPR Gebouw in bij de openbare aanbesteding. Dat helpt om met de juiste partijen om tafel te komen.  Daarnaast worden er Total Cost of Ownership-berekeningen gemaakt, al houdt Prijt wel een slag om de arm omtrent de betrouwbaarheid van die berekeningen. "Vijf jaar geleden dacht iedereen dat de prijs van elektriciteit  zou gaan verdubbelen. Het tegendeel is waar, want scholen betaalden nog nooit zo weinig voor stroom. Om te stimuleren dat scholen vertrouwen krijgen dat investeren in verduurzaming loont, is het daarom van belang om te kijken naar bewezen aanpakken. Niet alleen op het moment van opleveren, maar ook vijf jaar daarna."

Om de afstand tussen beleid en realiteit te verkleinen is Prijt al jaren bezig met het evalueren van projecten na de oplevering. Die evaluaties hebben inmiddels geleid tot een standaardprogramma van eisen (pve) voor scholen, dat bij ieder project steeds verder wordt aangescherpt. In dit pve is ongeveer 95% van de technische aspecten voor de uitvraag gestandaardiseerd. De overige 5% heeft betrekking op de functionaliteit en gebruikskwaliteit. Die worden per project bekeken en ingevuld met het schoolbestuur.

Met deze werkwijze krijgt de uitwerking van het programma van eisen de aandacht die het verdient.  Dat leidt tot tevreden gebruikers, merkt Prijt. "Het gaat uiteindelijk om een tevreden eindgebruiker en een goede samenwerking met het schoolbestuur. Een te sterke focus op getallen kan de aandacht daar teveel van afleiden."

Documenten
Bestand
Body Tabs
Type gebouw

Primair onderwijs

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

123

Actief betrokken

Schoolbestuur
Locatiedirecteur

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

1936

Jaar van de verduurzaming

2015

Aantal m2 BVO

1.200

Gebruikte hulpmiddelen

GPR Gebouw
Kwaliteitskader Huisvesting
PvE Frisse Scholen

Positief betrokken marktpartijen
Type maatregelen

Verwarmen
Verlichten
Ventileren
Isoleren
Gebouw aanpassen

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen