Eerste E-deal 'Widar in de Zon'

Vrije school Widar in Delft heeft 84 zonnepanelen op het dak. Het geld daarvoor is via een crowdfundingactie in samenwerking met een biologische supermarkt bij elkaar gebracht.

Met het geld uit de actie kon een lokale ondernemer de panelen tegen aantrekkelijke fiscale voorwaarden aanschaffen. De school betaalt de panelen in 10 jaar af met de opbrengst van uitgespaarde energiekosten. Na tien jaar wordt Widar eigenaar van de panelen en beschikt in de daarop volgende 15 jaar over gratis duurzame energie.

Op Vrije School Widar wordt ook in de lessen veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Leerlingen kunnen volgen hoeveel energie er wordt opgewekt door de zonnepanelen. Elk jaar wordt er een duurzaamheidsproject georganiseerd.

E-deals

'Widar in de zon' was de eerste E-deal die de gemeente Delft sloot met lokale partners. In 2016 hebben 10 basisscholen zich aangesloten bij een volgende E-deal: 'Verduurzaming in het onderwijs'. De scholen maken afspraken met de gemeente over besparingsmaatregelen, bewustwording en duurzame opwekking van energie. Wat de scholen willen doen mogen ze zelf invullen: verbeteren van het onderhoud, betere isolatie, zonnepanelen of lessen in duurzaamheid.

E-deals dragen bij aan de gemeentelijke ambitie Delft Energieneutraal 2050. Zie voor meer informatie over de invulling van de E-deal 'Verduurzaming in het onderwijs' de bijgevoegde documenten.

Documenten
Bestand
E3 deal_2016.pdf (561.01 KB)
Body Tabs
Type gebouw

Primair onderwijs

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

230

Actief betrokken

Directie

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

Invullen

Jaar van de verduurzaming

2014

Gebruikte hulpmiddelen

E-deal

Positief betrokken marktpartijen

HD Duurzaam
EkoPlaza

Type maatregelen

Zonnepanelen
Crowdfunding

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen