Wit dak zorgt voor hogere opbrengst zonnepanelen

Voorafgaand aan het plaatsen van 250 zonnepanelen op het VWO-gebouw van ORS Lek en Linge in Culemborg is het dak in orde gemaakt. De dakbedeking was 20 jaar oud en moet het nog eens minstens 20 jaar volhouden - de verwachte levensduur van de zonnepanelen. Facilitair manager Manus Koning: "Wij vonden het verstandig om eerst die daken in conditie te brengen. Want als die panelen er op liggen kun je er veel moeilijker bij."

Aanvankelijk was gekozen voor een extra laagje wit bitumen, maar dat beviel niet goed. De kleur was een beetje grauwig wit, het vervuilde vrij snel en er was lekkage. Vooral vanwege die lekkage werd naarstig gezocht naar een andere oplossing. Uiteindelijk is besloten om een witte coating aan te laten brengen. "Ik heb Cool Roofs gevonden via internet. Hun coating is spierwit. Het dak moet 20 - 30 jaar beschermd zijn tegen de hitte van zonnestralen en tegen lekkage."

In de zon kan een zwart dak in de zomer opwarmen tot ruim 80 graden Celsius. Met een witte coating wordt het hooguit een graad of 30. Daardoor wordt het binnen in het gebouw minder warm. Die lagere temperaturen zijn ook gunstig voor de zonnepanelen. Uit onderzoeken blijkt dat de efficiency van zonnepanelen door de lagere temperatuur op een wit dak een paar procent hoger is dan op een zwart dak. "Hoewel dat niet de reden is geweest om een witte coating te nemen, is het natuurlijk wel mooi meegenomen."

Body Tabs
Type gebouw

VO

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

1.000

Actief betrokken

Schoolbestuur
Locatiedirecteur
Facilitair Manager

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

1994

Jaar van de verduurzaming

2016

Positief betrokken marktpartijen
Type maatregelen

Energie opwekken
Isoleren

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen