Zonnestroom voor 45 scholen in Haarlemmermeer

De Schooldakrevolutie in Haarlemmermeer is een initiatief van de gemeente en de schoolbesturen Sopoh, MeerPrimair en Jong Leren en energiebedrijf Tegenstroom. De gemeente betaalt de zonnepanelen voor zeven scholen. Die leveren hun energie aan de 38 andere scholen, legt bestuurder Paul Bronstring van Jong Leren uit. "Door een landelijke stimuleringsregeling, de postcoderoos, hoeven wij daar de eerste 15 jaar geen energiebelasting over te betalen."

In totaal gaan de productiescholen - de groene stroomfabriekjes genoemd - jaarlijks ruim 400.000 kwh produceren. De regels zitten zo in elkaar dat er jaarlijks maximaal 10.000 kwh aan een andere school mag worden toegewezen zonder dat daar energiebelasting voor hoeft te worden betaald. Die school moet in een gebied liggen met dezelfde of een aangrenzende postcode, ofwel in een postcoderoos. Om de hele gemeente te kunnen bestrijken wordt er gewerkt met een boeket van vijf postcoderozen. "Op die manier krijgt iedere school die 10.000 kwh. Dus het is voor ons een hele goeie deal."

Administratief zitten er de nodige haken en ogen aan deze constructie. De schoolbesturen moeten eerst een coöperatie oprichten die economisch eigenaar is van de zonnepanelen. De belastingdienst moet de belastingvrijstelling aan de coöperatie toekennen en pas dan kunnen de zonnepanelen worden geplaatst. "Dat is juridisch best ingewikkeld, maar wij worden daarbij volledig ontzorgd door de Stichting Schooldakrevolutie en hun partners. Die juridische zaken zijn beslist geen reden om van deelname af te zien."

Aan de gemeentelijke gift aan de schoolbesturen ten behoeve van de zonnepanelen zijn wel voorwaarden verbonden. De scholen moeten de opbrengst gebruiken voor een jaarlijks energieproject voor de kinderen. De rest moet worden geherinvesteerd in de verduurzaming van de scholen. "Die opbrengst komt ook weer ten goede aan duurzaamheid. De Schooldakrevolutie blijft daarbij betrokken, met name bij de ondersteuning van die educatieve projecten."

Stichting Schooldakrevolutie stimuleert en helpt gemeenten en schoolbesturen om de schooldaken van zonnepanelen te voorzien. De besparingen worden ingezet voor lesprogramma's en verdere verduurzaming van de scholen. De stichting heeft 'menukaart' gemaakt (zie rechts bovenaan deze pagina), met allerlei arrangementen voor de aanschaf van zonnepanelen. In Haarlemmermeer is op 10 oktober 2016 het officiële startsein gegeven voor de Schooldakrevolutie. In 2018 zullen de eerste scholen energie gaan opwekken.

 

Documenten
Body Tabs
Type gebouw

PO

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

13.000

Actief betrokken

Schoolbestuur
Facilitair medewerker
Locatiedirecteur

Jaar van de verduurzaming

2017

Positief betrokken marktpartijen

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen