BekkTeam propageert duurzaam gedrag

De Bisschop Bekkersschool neemt al een aantal jaren deel aan de Energy Challenges. Met een slimme meter wordt het energieverbruik gemonitord en er wordt kritisch naar het gedrag gekeken. Dat levert flinke besparingen op. Die duurzame filosofie wordt nu ook naar buiten uitgedragen, zegt docent Rico Sloover. "Wij organiseren met ons 'BekkTeam' excursies naar duurzame initiatieven. Daar maken we met de kinderen een videoverslag van, het provincie jeugdjournaal."

In 2016 is het provincie jeugdjournaal, met bezoeken aan een windmolenpark en aan één van de duurzaamste scholen in de regio, in het provinciehuis gepresenteerd aan statenleden en gedeputeerden. Daarmee heeft de school de Energy Challenges in 2016 gewonnen. "Wij hebben de kinderen echt in aanraking gebracht met allerlei dingen die met duurzaamheid te maken hebben, en daar een videoverslag van gemaakt."

Het team van de Energy Challenges is nauw betrokken bij die activiteiten. Het team komt met suggesties voor leuke excursies, maar controleert ook of in de school zelf wel voldoende aan energiebesparing wordt gedaan. "Wij hebben met isolatie enkele warmtelekken verholpen. Maar ons gebouw is vrij oud en we zijn in afwachting van een combinatie van nieuwbouw en renovatie. Daarin wordt duurzaamheid - ook ideeën van de kinderen - nadrukkelijk meegenomen."

Tot het zover is concentreert de Bisschop Bekkersschool zich op gedragsverandering. Door middel van kaarten in de klas leren de kinderen hoe ze energiezuinig moeten omgaan met de computer, wanneer het licht uit moet, etc. Leerlinginspecteurs gaan de klassen langs en controleren of de regels goed worden nageleefd. Tijdens buurtacties, zoals een pannenkoekendag voor mensen uit de buurt, wordt aan ouders en omwonenden uitgelegd wat de school aan duurzaamheid doet. "Het leuke vind ik dat wij ons door een combinatie van heel veel kleine projecten sterk maken voor één groot doel."

Body Tabs
Type gebouw

Primair onderwijs

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

235

Actief betrokken

Schoolbestuur
Locatiedirecteur
Leerkrachten

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

1966

Jaar van de verduurzaming

2011-2016

Aantal m2 BVO

1670

Gebruikte hulpmiddelen

PVE frisse scholen

Positief betrokken marktpartijen
Type maatregelen

Isoleren
Energie beheren
Gedrag aanpassen

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen