CBS De Sluis

Een grootschalige verbouwing en verduurzaming heeft de oude jaren 70 school CBS De Sluis opnieuw op de kaart gezet. Het gebouw was qua routing verwarrend, de ventilatie was slecht, er was te weinig licht en het energieverbruik was te hoog. Directeur Jelmer de Wal is net na de oplevering blij met het resultaat. "We hebben een zuinig gebouw met energielabel A. We laten het gebouw nu op allerlei fronten door deskundigen een jaar lang monitoren. Zodat de installaties straks nog beter samenwerken."

De rerenoveerde school is een kleurrijke oase van licht. Naast een nieuwe grote flexibele gemeenschappelijke ruimte zijn er leerhoeken en concentratieplekken gemaakt. De ventilatie en verlichting is op Frisse scholen niveau B gebracht en de thermische schil is geoptimaliseerd (dakisolatie, HR++ glas, gevelisolatie). Toepassing van o.a. heatpipes en zonnepanelen helpen bij het besparen van energie.

Het bouwtraject is onderdeel van een pilot van de gemeente Zeist, die haar vastgoed wil verduurzamen. De gemeente heeft €900.000 bijgedragen aan de €1,5 mln kostende operatie. Het schoolbestuur heeft de rest bekostigd. Op advies van de architect is naast HR++-glas ook gevelisolatie toegepast ter hoogte van de boeiboorden. "Bij de boeidelen ontstond veel tocht tussen het dak en boven de buitenkozijnen. Ook deze isolatie levert veel op en was relatief eenvoudig te realiseren, dus dat advies hebben we van harte opgevolgd."

Alle maatregelen dragen bij aan het comfort en een laag energieverbruik. De Wal denkt dat er nog een beter resultaat mogelijk is. Hij wil weten welk effect elke isolatiemaatregel heeft op het energieverbruik, of de co2-waarde bijdraagt aan een beter binnenklimaat en wat de invloed is van de balansventilatie op het energieverbruik. "Het gebouw moet nog intelligenter worden. Misschien is er wel een gebouwbeheersysteem nodig. Die samenhang hadden we al in het begin van het traject mee kunnen nemen. Niet dat het nu fout is gegaan, maar wellicht hadden we het al aan de voorkant kunnen finetunen. Data-analyse van gebouwen gebeurt nog niet zoveel."

Body Tabs
Type gebouw

Primair onderwijs

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

440

Actief betrokken

Directeur

Schoolbestuur

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

1974

Jaar van de verduurzaming

2014

Aantal m2 BVO

2.500

Positief betrokken marktpartijen
Type maatregelen

Isoleren

Energieverbruik verlagen

Zonnepanelen

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen