Clusius College stimuleert duurzaamheid in de maatschappij

Het Clusius College in Castricum profileert zich als een duurzame school. Isolatie, installaties (WKO, warmtepomp, ventilatie) brengen het energieverbruik in het deels gerenoveerde/deels nieuwe gebouw omlaag en zorgen voor een prettiger leefcomfort. Praktijkruimten en kassen vormen het groene hart het lichte schoolgebouw. Maar duurzaamheid is ook gedrag, zegt docent Koen Glorie, lid van het ecoteam. "Met projecten voor efficiënt leerlingvervoer en om afval te scheiden inspireren wij als ecoteam de omgeving."

De invloed van het eco-team op de verbouwing is beperkt gebleven tot praktische adviezen en wensen, zoals betere luchtkwaliteit en een automatische stop op de kranen. De afweging om warmte-koude-opslag (WKO) in combinatie met een warmtepomp toe te passen is door het management gemaakt, zegt adjunct directeur Jaap Aalbers. "Er is natuurlijk wel overleg geweest met het ecoteam. Maar voor bouwkundig duurzame zaken, zoals materiaalgebruik, isolatie, een ventilatiesysteem en dergelijke is de specifieke deskundigheid van vakmensen nodig. Die hebben wij ingehuurd."

Aan het nieuwe luchtbehandelingssysteem en de WKO zit volgens Aalbers ook een keerzijde. "Gezonde lucht is natuurlijk heel belangrijk, maar als je alles afweegt vraag ik me af hoe duurzaam dit is. Want er staan acht grote kasten op het dak 24 uur per dag een enorme hoeveelheid lucht door het gebouw te blazen en die verbruiken veel elektriciteit. Hetzelfde vraag ik me af bij de warmtepomp: er wordt wel minder gas verstookt, maar de elektriciteitsrekening vliegt de pan uit."

Succesvolle projecten van het ecoteam zijn: gescheiden inzameling van afval, een composteerinstallatie voor het verwerken van het keukenafval en leerlingvervoer voor leerlingen uit de Zaanstreek. Van december tot en met maart rijden twee bussen (Clusibussen) twee keer per dag tussen station Zaanstad en Castricum, met tussenstops op elk tussengelegen station. Koen Glorie: "Leerlingen kunnen daar instappen. Ze zijn sneller op school, het scheelt brandstof en kost minder CO2-uitstoot. Op die manier laten wij aan de maatschappij zien dat we met duurzaamheid bezig zijn."

Body Tabs
Type gebouw

VO

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

1000

Actief betrokken

Schoolbestuur
Locatiedirecteur
Facilitair medewerker

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

1983 / 2000

Jaar van de verduurzaming

2014 - 2015

Aantal m2 BVO

5.000

Gebruikte hulpmiddelen

Kwaliteitskader huisvesting
PVE Frisse Scholen

Type maatregelen

Verlichten
Ventileren
Isoleren
Energie beheren
Gebouw aanpassen
Gedrag aanpassen
Energie opwekken

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen