Dorpskachel verwarmt St. Cyriacusschool

De 90 jaar oude St.Cyriacusschool in Hoonhorst is in 2013 grondig verduurzaamd. Met een nieuw dak, dubbel glas, isolatie, luchtbehandeling, zonnepanelen, een nieuwe cv-installatie en verlichting is het energieverbruik flink omlaag gebracht. Directeur Ruben van de Woude: "Dat was mogelijk dankzij het schoolbestuur, de gemeente Dalfsen en vooral de stichting Duurzaam Hoonhorst. Vooraf is ook goed nagedacht hoe we aan de kinderen kunnen laten zien hoe duurzaam deze school is."

Duurzaamheid is in Hoonhorst gebaseerd op de peilers groen, gezond en gemeenschappelijk. Het dorp won in 2010 de wedstrijd 'het duurzaamste dorp van Overijssel'. De prijs was een subsidie van € 1,5 miljoen, die door de stichting Duurzaam Hoonhorst aan lokale projecten mag worden besteed. De verduurzaming van het schoolgebouw was daar één van. "Duurzaam Hoonhorst heeft veel in de school geïnvesteerd, tienduizenden  euro's. Niet alleen in concrete maatregelen, maar ze hebben ook allerlei duurzame projecten voor de leerlingen mogelijk gemaakt."

Een bijzonder project is de dorpskachel. Die levert warmte aan maatschappelijke gebouwen in het dorp, zoals de kerk, het kulturhus, de bibliotheek en de school. Als brandstof wordt bioafval gebruikt, bestaande uit hout- en snoeiafval dat door de dorpsbewoners wordt ingezameld. "Wij zijn als school de hoofdgebruiker en  betalen voor die warmte een hele schappelijke prijs."

Door alle duurzame projecten in het dorp is duurzaamheid een vanzelfsprekendheid geworden in het dorp. Gedragsregels in school over het gebruik van materialen worden goed opgevolgd en leerlingen komen zelf met ideeën voor duurzame projecten. "Kinderen spreken elkaar er op aan als ze teveel papier gebruiken of de kraan in de toiletten te lang laten lopen. Ze hebben zelf een opruimploeg opgezet om het zwerfvuil van het schoolplein op te ruimen.  In de school kom je dus overal duurzaam gedrag tegen. Dat is hier heel gewoon."

Body Tabs
Type gebouw

PO

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

103

Actief betrokken

Schoolbestuur
Locatiedirecteur
Leerkrachten

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

1923

Jaar van de verduurzaming

2013

Aantal m2 BVO

1.000

Gebruikte hulpmiddelen

PVE Frisse Scholen

Positief betrokken marktpartijen
Type maatregelen

Verwarmen
Verlichten
Ventileren
Isoleren
Energie beheren
Energie opwekken
Financiering regelen
Gedrag aanpassen
Gebouw aanpassen

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen