Etty Hillesum Het Vlier

Bij de grootschalige renovatie is Het Vlier volledig gestript. De installaties zijn vervangen door energiezuinige systemen. Het dak en de gevels zijn geïsoleerd om de koude bruggen in het gebouw weg te werken. Het hele gebouw is voorzien van mechanische balansventilatie en gasmotorwarmtepompen voor zowel koeling als verwarming. Een bijzonder detail is dat de dakbedekking bij de luchtinlaten wit is. Daarmee wordt bespaard op het koelen van de ingenomen lucht.

Er zijn meer bijzondere maatregelen genomen om extra op energie en grondstoffen te besparen. Het gebouw is uitgerust met energiezuinige verlichting en een lichtmanagementsysteem. Bewegingssensoren zorgen ervoor dat die alleen brandt als er mensen aanwezig zijn. In samenwerking met de gemeente zijn PV-panelen geplaatst voor het opwekken van duurzame elektriciteit. In de toiletten zijn kranen met timers geplaatst. Die voorkomen dat er onnodig water wegstroomt als er een kraan open blijft staan. Automatische zonwering voorkomt opwarming van het gebouw. Ook wordt daarmee bespaard op koeling. Het Vlier is door al die maatregelen van energielabel G naar A+ gegaan,

Leo van Wijchen, teamleider Huisvesting & Facilities bij Stichting Carmelcollege: "Wij zijn ervan overtuigd, dat gezonde frisse lucht in een lokaal een positief effect heeft op de leerprestaties. Daarnaast vinden wij de maatschappelijke opdracht om zo energiezuinig om te gaan met de middelen die er zijn. Het geld wat daarmee bespaard wordt laten we één op één ten gunste komen van het onderwijs. Als stichting hebben wij plannen om 32 mln te investeren in al onze 52 schoollocaties en daar waar mogelijk gebruik te maken van subsidies. We besparen daarmee in totaal 1,2 mln op de energierekening."

Kijk voor meer informatie op www.nrpguldenfeniks.nl

Documenten
Bestand
Body Tabs
Type gebouw

"Voortgezet onderwijs"

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

1.413

Actief betrokken

Huisvestingsbureau Stichting Carmel

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

1973

Jaar van de verduurzaming

2012

Aantal m2 BVO

10.917

Positief betrokken marktpartijen

Dijkoraad

Type maatregelen

Totale renovatie

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen