RSG N.O.-Veluwe

RSG N.O.-Veluwe maakt gebruik van zonnepanelen, energiezuinige verlichting en een zonneboiler om het energieverbruik omlaag te brengen. Maar de meest opmerkelijke maatregel om energie te besparen is dat de kachel blijft branden. Er wordt 10-15% minder brandstof gebruikt en de klachten over de temperatuur in het gebouw zijn nagenoeg verdwenen.

Net als in de meeste scholen ging ook bij RSG N.O. Veluwe de kachel 's middags volledig uit om de volgende ochtend vroeg weer aan te springen. Dat opwarmen van het gebouw duurde heel lang en kostte ontzettend veel energie. Hoofd facilitaire dienst Jeroen Paas: "Het werkte niet goed. Aan het begin van de ochtend was het te koud en later op de dag werd het in sommige ruimtes te warm. Daarom ben ik gaan experimenteren, waarbij de kachel van maandag tot vrijdag aan bleef."

Het effect daarvan was verrassend positief. De temperatuur in school bleef constant en klachten dat het te warm of te koud was verdwenen. De ketel hoefde bovendien lang niet zo hoog opgestookt te worden. Aan het eind van het jaar bleek dat het gasverbruik met 12,5% was gedaald.

Het idee om de kachel constant zachtjes te laten branden is goed te vergelijken met 'het nieuwe rijden'. Een auto die vaak remt en weer optrekt verbruikt meer brandstof dan een auto die rustig doorrijdt. Dat is met het stoken ook zo. "Veel scholen kunnen hier profijt van hebben. Het kost geen geld. Je moet alleen weten hoe je een kachel moet inregelen en bereid zijn dat een tijdje te monitoren. Dat mag voor geen enkel hoofd facilitair een probleem zijn."

Documenten
Bestand
RSG_NOVeluwe_SF.pdf (176.45 KB)
Body Tabs
Type gebouw

Voortgezet onderwijs

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

1.100

Actief betrokken

Hoofd facilitair

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

1984

Jaar van de verduurzaming

2010 -2015

Aantal m2 BVO

10.000

Type maatregelen

Kachel opnieuw inregelen
Energieverbruik monitoren
Zonneboiler
Verlichting
Zonnepanelen

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen