Energiemonitoring zorgt bij Maaswaal College voor bewustwording

Henk Peters, directeur bedrijfsvoering bij het Maaswaal College, is gestart met het monitoren van het energieverbruik vanuit het idee 'baat het niet dan schaadt het niet'. Hij dacht dat het wel goed zat bij zijn organisatie, omdat die bekend staat als een school die goed inzicht heeft in de financiën. Maar nu weet hij dat het goed is om naast de factuur ook het werkelijke energieverbruik in de gaten te houden.

De twee locaties van het Maaswaal College zijn ongeveer even groot en er krijgen ongeveer evenveel leerlingen les. De nieuwste locatie uit 2008 is gebouwd met veel aandacht voor duurzaamheid. Er is flink geïnvesteerd in de installaties. Toch verbruikte die locatie aanzienlijk meer energie dan de oudere locatie. "Dat is verrassend. Want dat nieuwe gebouw is goed geïsoleerd en er staat een prachtige warmteterugwininstallatie op het dak. Dat nieuwe gebouw zou eigenlijk energiezuiniger moeten zijn."

Door de grafieken van het energieverbruik te analyseren bleek dat de installaties niet goed ingeregeld waren. 's-Nachts bleven de ventilatoren doordraaien, terwijl dit niet goed werd aangegeven door het gebouwbeheersysteem. "Dat was echt een eyeopener. We hebben de machines anders afgesteld en dat zag je meteen terug in de grafieken. Dus het gebouw verbruikt nu minder energie."

Na dat eerste succes kon Peters op basis de monitoring nog meer energiebesparende maatregelen nemen door de installaties beter af te stemmen op het gebruik. Daarnaast denkt hij energie te kunnen besparen door een betere bewustwording. "Met de grafieken kun je bijvoorbeeld aan de medewerkers laten zien wanneer de verlichting onnodig brandt. Door dat te laten zien gaat het meer leven en werk je aan de bewustwording."

Voor Peters heeft het monitoren van het energieverbruik zijn waarde ruimschoots bewezen. "Wij focussen ons als facilitaire dienst op duurzaam materiaalgebruik en duurzaam energieverbruik. Door dat te monitoren zie je meteen het effect van de genomen maatregelen en van de afspraken die je samen maakt."

Body Tabs
Type gebouw

VO

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

2350

Actief betrokken

Directeur Bedrijfsvoering

Jaar van de verduurzaming

2012

Positief betrokken marktpartijen
Type maatregelen

Monitoring

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen