Mondial College laat APK voor schoolgebouwen uitvoeren

Het Mondial College locatie Leuvensbroek in Nijmegen is een wat ouder gebouw met een sober en doelmatige uitstraling. Met een flinke inhaalslag wat betreft onderhoud is het gebouw in 2010 up-to-date gebracht. Toch waren er nog wat issues, vooral op het gebied van de gezondheid, zegt financieel directeur Leon Willemse. "Daarom hebben we een APK-gebouwscan laten uitvoeren door OPTI-School."

Stichting OPTI-School doet samen met de TU Eindhoven wetenschappelijk onderzoek naar de kwaliteit van schoolgebouwen. Met een APK-scan, uitgaande van het Kwaliteitskader Huisvesting, wordt beoordeeld of het gebouw nog geschikt is om onderwijs te geven. Die scan bestaat niet alleen uit technisch onderzoek. Ook de mening van het personeel en de leerlingen over het gebouw telt mee. Het Mondial College scoorde op de meeste punten voldoende. "Er waren wat kleinere dingen. Er is te weinig groen, sommige plekken worden als rommelig en vuil ervaren. Dat konden we redelijk eenvoudig oplossen. Alleen over het binnenklimaat waren tamelijk veel klachten."

Het slechte binnenklimaat heeft allerlei oorzaken. In sommige ruimtes is de installatie verkeerd geplaatst, er zijn dingen afgeplakt, de warmteregulering is niet goed, sensoren zijn defect, etc. "Het is erg complex. We hebben OPTI-School een vervolgopdracht gegeven om te onderzoeken of er low-budget oplossingen mogelijk zijn. Dat is helaas niet zo. Daarom laten we hen in 2017 verder meten. Op die manier komen we steeds een stapje dichter bij een oplossing."

Hoewel de AKP-scan nog niet tot grote verbeteringen van het binnenklimaat hebben geleid, is het Mondial College wel zeer tevreden over de aanpak. "Zo'n scan is een relatief geringe investering. Je wordt voor een groot deel ontzorgd, je krijgt een uitgebreide en duidelijke rapportage, je wordt overal bij betrokken en je wordt goed geïnformeerd. Ik kan scholen zeker aanbevelen om OPTI-School een keer in huis te halen."

Documenten
Bestand
Bestand
Body Tabs
Type gebouw

VO

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

1.000

Actief betrokken

Locatiedirecteur
Facilitair medewerker

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

1990

Jaar van de verduurzaming

2016-2017

Aantal m2 BVO

8.640

Positief betrokken marktpartijen
Type maatregelen

Onderzoek
Monitoring
Gebouw aanpassen

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen