CV-ketels vervangen door warmtepomp bij De Brêge/De Dyk

Schoolbestuur Piter Jelles heeft in 2016 de CV-ketels in één van haar gebouwen vervangen door een warmtepomp. Uit monitoring bleek dat het gasverbruik in het vrij nieuwe gebouw voor verbetering vatbaar was, zegt facilitair coördinator Geesje Westra. "Er zit betonkernactivering in het gebouw. Daardoor is het heel geschikt voor een warmtepomp."

Bij de tien schoolgebouwen van Piter Jelles wordt al enkele jaren veel gedaan aan energiemonitoring. Het doel is het energiebeheer te optimaliseren. "Als je wat meer gebouwen hebt kun je het energieverbruik heel goed vergelijken en op zoek gaan naar afwijkingen naar boven of beneden. Zo kwam ook het gebouw van De Brêge/De Dyk in beeld."

Samen met de vaste partners (installateur Heijmans en adviseur HIJ5) is berekend dat  met een warmtepomp een stuk minder energie verbruikt zou worden. "Dat scheelt 50.000 kuub gas per jaar. Dat is zoveel, dat die warmtepomp in ongeveer vijf jaar wordt terugverdiend." Eén van de twee CV-ketels is gebruikt om een oude ketel in een ander schoolgebouw te vervangen. Ook dat levert een energiebesparing op. De andere ketel blijft voor de zekerheid nog even als backup staan.

Het plaatsen van een warmtepomp vraagt een flinke investering van het schoolbestuur. Westra vindt het van lef getuigen dat de directie dat heeft aangedurfd. "Het is geweldig dat de directie ons advies heeft overgenomen, want het is wel een grote stap. Maar we zijn nog niet klaar. In 2017 willen we zonnepanelen plaatsen om de energie voor de warmtepomp op te wekken. Als dat is gerealiseerd zijn we volledig energieneutraal."

De foto's van het gebouw bij deze praktijkervaring zijn beschikbaar gesteld door Jeanne Dekkers Architectuur.

Body Tabs
Type gebouw

VO

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

800

Actief betrokken

Schoolbestuur
Facilitair coördinator

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

2006

Jaar van de verduurzaming

2016

Aantal m2 BVO

5.186

Positief betrokken marktpartijen
Type maatregelen

Energie beheren
Verwarmen
Energie opwekken
Monitoring

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen